Pravni ekspert Nedim Ademović otkrio šta je pričao sa kolegama: “Sudije i tužioci iz RS neće poslušati Dodika”

Na pitanje da li će sudije i tužioci iz RS podržati Milorada Dodika i krenuti “za njim” iz državnih institucija, pravni ekspert Nedim Ademović je u Pressingu na N1 kazao da neće.

Dodao je da je razgovarao sa brojnim kolegama i da niko nije spreman da se žrtvuje.

Hoće li sudije i tužioci poslušati Dodika?

“Mislim da neće. U razgovoru sa brojnim kolegama, mislim da niko nije spreman da se žrtvuje. Neće poslušati Dodika, to je prevelik lični rizik i niko nije spreman da se žrtvuje. Mnogi su mi rekli da im ne pada na pamet da podrže Dodika“, kazao je Ademović i dodao:

“Možda kada bi bio neki jasniji plan, kada bi bili sigurniji da će se obezbijediti finansiranje, posao. Kada vi podržite takav jedan program, da će svi oni koji to budu podržavali na kraju i disciplinski odgovarati”.

Da li su već u krivičnom djelu?

“Mi moramo da shvatimo kakva je uloga VSTV-a, to Vijeće može da izražava zabrinutost, šalje apele, ali nema nadležnost da djeluje protiv ovog anti-ustavnog djelovanja. Institucije koje su nadležne su SIPA, Tužilaštvo i Sud koji će početi dobijati određene akte na verifikaciju gdje će oni morati sa svoje strane odraditi svoj dio posla. VSTV kao regulatorno tijelo je po mom mišljenju u sekundarnoj ulozi u ovoj krizi. Bitno je da bude profesionalno, da zadrži jednu kritičnu homogenost, da zadrže stav“, kazao je Ademović.

“Mi imamo podjele u državnim institucijama, ministarstvima. To je boljka BiH, naše državne institucije nisu nikada u potpunosti zaživjele i mi imamo ministarstva gdje postoje totalni paralelizmi. Bivši predsjednik Tegletija je izazvao strašne krize u VSTV-u, mi se ne možemo oporaviti i dan danas od njegovog anti-djelovanja“.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.