Pravni stručnjak Enver Išerić kategoričan: “Ako Schmidt nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, vratiti se na Ustav Republike BiH”

Ako visoki predstavnik donese odluku o promjeni Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH po željama Zagreba, odmah se vratiti na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, stav je pravnog stručnjaka Envera Išerića.

– Kada je počela blokada institucija države Bosne i Hercegovine bilo je očito da se radi o antidejtonskim aktivnostima Milorada Dodika, SNSD-a i Republike Srpske.

U tome ga je vjerno slijedio njegov prijatelj Dragan Čović koji je prouzrokovao i uprljao blokadama institucija Federacije.

Tada je trebalo pokrenuti postupak vraćanja na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine.

To je propisano Ustavnim zakonom Republike Bosne i Hercegovine, kojim je odobren unutrašnji preustroj Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, u slučaju da se Dejtonski mirovni sporazum ne bude poštovao i provodio.

To se nije desilo. Vjerovatno su se patriotske stranke bojale da ne budu optužene za rušenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje mira.

A ustvari to su uradili oni koji provode blokade. Zbog toga su dezintegracije domaće i međunarodne snage ohrabrene da idu dalje.

Jedan od tih daljnjih koraka urušavanja i razbijanja države Bosne i Hercegovine i je i namjera visokog predstavnika da mijenja Ustav Federacije, ostavljajući po strani Ustav Republike Srpske i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Ukoliko visoki predstavnik donese odluku o izmjeni Ustava Federacije i Izbornog zakona, na način kako su mediji izvještavali, jedini djelotvoran odgovor svih stranaka i građana, koji se bore za demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu i za jednaka ljudska prava za sve građane, može biti povratak na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine i ukidanje entiteta.

Sve drugo vodi stvaranju novog entiteta, veće blokade, jačanje dezintegracionih snaga i u konačnici raspad države – kategoričan je Išerić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.