Predivna priča dolazi iz Maglaja: Poznati bh. kuhari spremali specijalitete za korisnike narodne kuhinje RO ”Merhamet” Maglaj

Poznati bh. kuhari Nihad Mameledžija i Miran Karić pripremili su obrok za korisnike narodne kuhinje Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj.

Na ovaj način obilježen je Svjetski dan hrane i Svjetski dan borbe protiv siromaštva – piše maglaj.net.

Korisnici prezadovoljni obrocima u narodnoj kuhinji

U Merhametovoj narodnoj kuhinji svakodnevno se pripremaju obroci za oko 150 korisnika, osoba koje su u stanju socijalne potrebe. U posljednjih nekoliko godina puno sredstava je uloženo u nabavku profesionalne opreme pa se sada korisnicima pripremaju i raznovrsniji obroci, čime su oni, kako tvrde, vrlo zadovoljni. „Sve je lijepo i ukusno, odlična kuharica za svaku pohvalu. Meni, koji imam narušeno zdravlje, najviše odgovara što hrana nije puno masna“, priča nam Ismet Smajlović, korisnik kuhinje.

Zadovoljna je i korisnica Maida Hodžić.

„Meni kao ženi najvažnije je da je sve čisto i uredno, nema prebiranja po tanjiru ovo hoću ovo neću jesti. A najdraže mi je kada je za ručak grah“, kaže nam Maida. „Kada su korisnici zadovoljni i ja sam još više“, riječi su kuharice Senade Turalić.

„Prezadovoljna sam što sam danas mogla pripremati obrok rame uz rame sa poznatim kuharima, a iz ‘ukrasti’ koju tajnu zanata“, dodala je kroz smijeh kuharica Senada. Za kuhare Nihada Mameledžiju i Mirana Karića ovo iskustvo pripreme hrane za korisnike narodne kuhinje bilo je i prvo u njihovim profesionalnim karijerama.

„Neprocjenjivo je iskustvo kuhati za ljude koji su u potrebi, koji se hrane u narodnim kuhinjama. Fantastična je energija koju dobijete zauzvrat od tih ljudi, to je nešto nezamjenjivo, vrijednije i od novca i bilo kakvog prestiža. Za danas smo im pripremili čorbu od gljiva, piletinu u kremi od bundeve, luka i jogurta te aromatičnu basmati rižu. Drago mi je što smo se mogli i malo družiti s njima, saznati kako žive“, ispričao je kuhar Nihad Mameledžija.

„Rijetko kada pričamo koliko je hrana bitna u našim životima. Sretan sam što sam mogao kuhati za 150 ljudi koji danas sebi nisu mogli sami pripremiti obrok“, dodao je kuhar Miran Karić.

Pomogli spontori i donatori

Inače, pripremu ovog obroka pomogli su brojni sponzori, a korištreno je povrće sa Merhametovog imanja koje se nalazi u naselju Kućice kod Zavidovića. „Hvala svima koji su pomogli da se realizuje ova akcija“, rekla je Sanela Omerović, direktorica RO Merhamet Maglaj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.