Predrag Kojović iz Naše stranke ne krije koliko je ogorčen: “Haris Zahiragić je uvrijedio vjernika, Christian Schmidt će intervenisati ako bude blokada”

Predrag Kojović, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako je “potpuno uvjeren” da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reagovati ako “SDA blokira izbor nove Vlade FBiH” i da bi SAD i EU stali iza njegove odluke. Također, komentarisao je uvredljive poruke Harisa Zahiragića iz SDA upućene njegovom kolegi iz Naše stranke, Mirsadu Čamdžiću, istakavši da je očekivao da se Stranka demokratske akcije ogradi od izjava svoga člana.

Vaš stranački kolega Mirsad Čamdžić našao se na meti uvrjedljivih poruka Harisa Zahiragića iz SDA. Je li borba za vlast dovela do isključivanja svih normi ponašanja i komuniciranja u javnom prostoru?

Ovo pokazuje šta su stranke spremne uraditi kada vide da gube vlast, pogotovo one koje su bile 30 godina. Imamo jedan strašan govor mržnje protiv čovjeka koji je vjernik i kojem je to teško palo.

Imate Zahiragićeve prijetnje okretanja prema Kini i Rusiji, i imate SDA-ovu ministricu koja je primala ruskog šefa diplomatije Lavrova i onda nemate ograđivanje SDA – to je zabrinjavajuće.

Vi ste imali korektan odnos sa Izetbegovićem? Imate li i dalje tu zdravu komunikaciju?

Više mu nisam adekvatan sagovornik otkako nisam predsjednik Naše stranke. Odbijao sam da se Izetbegović nazove izdajnikom jer smatram da riječi poput “izdajnika” i “fašiste” zagađuju javni prostor. Ako imate ljude (Zahiragić) koji daju ovakve izjave onda se trebate ograditi.

Kakav je vaš stav prema intervenciji Schmidta na izbornu noć i da li bi on ponovo trebao iskoristiti svoje ovlasti ako ne dođe do izbora nove Vlade Federacije?

Visoki predstavnik ima pravo da u određenoj mjeri djeluje kao zakonodavni organ i to se odnosi i na odluke koje nam se ne dopadaju. Šokiran sam koje stranke imaju iste argumente protiv visokog predstavnika.

One su u sukobu, ali imaju isto mišljenje o Schmidtu. Potpuno sam uvjeren da će SAD i EU (stati iza Schmidta), u slučaju da SDA blokira izbor nove Vlade FBiH, i da će doći do novog djelovanja visokog predstavnik. Ne znam da li će biti trajno ili privremeno rješenje.

Upravo je to pitanje koje se najviše tiče vašeg partnera, HDZ-a?

Ja i moja stranka preferiramo trajno rješenje, ali prihvatiti ćemo (i privremeno)… Najvažnije u ovom trenutku za građane je da Bosna i Hercegovina iskoristi geopolitičke okolnosti, izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, otvaranja evropskih vrata i da se BiH gurne nepovratno u proces evropskih intergacija.

Neki iz SDA najavljuju proteste u slučaju Schmidtove intervencije?

Protesti koji su mirni i prijavljeni nadležnim organima su demokratsko pravo, ali protiviti se očiglednoj većini i raditi ovo što radi SDA, i početi priču koju je imao HDZ o legitimnim i nelegitimnim, apsurdno je.

Nijedna politička stranka nema pravo da tvrdi da predstavlja određene etničke grupe ili narode. Ko su onda glasači Naše stranke, NiP-a ili SDP-a? SDA je izgubila koalicioni kapacitet, vrijeme je da nakon 30 godina neki drugi ljudi vode državu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.