Predsjedavajuća novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto se obratila javnosti: “Naš put i opredjeljenje je evropski put”

Predsjedavajuća novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sastala se danas u Sarajevu s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaelom Murphyjem.

Na prvom bilateralnom sastanku predsjedateljice Krišto nakon uspostave novog saziva Vijeća ministara razgovaralo se o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i prioritetima rada novog saziva Vijeća ministara BiH.

Krišto je istakla privrženost Vijeća ministara BiH reformskim procesima i euroatlantskim integracijama naše zemlje, ističući važnim reforme koje predstoje na tom putu.

Također, zahvalila je veleposlaniku Murphyju i SAD-u na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini te dodala da će nastojati, osobnim angažmanom na dužnosti koju obnaša, produbiti suradnju i prijateljske veze dviju država.

Murphy je na koncu sastanka čestitao predsjedateljici Krišto na imenovanju te zaželio sreću u predstojećem radu, uz uvjerenje u daljnje osnaživanje odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine

Krišto je danas razgovarala u Sarajevu i sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i posebnim predstavnikom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom o prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH.

Krišto je naglasila kako evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu te kako naša zemlja treba snažnu potporu EU-a. Također, izrazila je zadovoljstvo statusom kandidata, koji dolazi kao prvi značajan iskorak nakon predaje zahtjeva za članstvo u veljači 2016. godine.

Krišto je zahvalila Sattleru na dosadašnjoj podršci našoj zemlji i izrazila očekivanja kako će se dobra saradnja intenzivirati i u daljnjem radu.

Istakla je da institucijama Bosne i Hercegovine predstoje ozbiljni napori, posebice u području zaštite kolektivnih i individualnih prava, gdje je podrška EU-a neprocjenjiva.

Sattler je čestitao predsjedateljici Krišto na imenovanju i poželio joj uspješan rad na novoj dužnosti – saopšteno je iz Vijea ministara BiH.

Krišto se danas i obratila javnosti kratkom porukom. Kazala je da će izabrani saziv državne vlasti raditi na poboljšanju životnih uslova.

“Današnje ukazano povjerenje nas obavezuje na međusobni dijalog, da izgrađujemo povjerenje i da radimo na stvaranju boljih uvjeta za sve koji žive u BiH. Naš put i opredjeljenje je evropski put”, rekla je Krišto.

Prema njenim riječima, imenovanja su tu na bazi principa i načela programa kojeg su potpisali kao koalicioni partneri.

“Kandidatski status kojeg smo dobili moramo opravdati kako bi napravili iskorak na putu koji je bitan za BiH. Sve kako bi BiH bila stabilna politički, ekonomski. Zakonodavna i izvršna vlast mora biti u sinergiji i to želimo ostvariti”, kazala je Krišto.

Podsjetimo, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izabrani su novi ministri u Vijeću ministara BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.