Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović optužila ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da daje upute misiji BiH pri UN-u bez dozvole Predsjedništva

Iz kabineta predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović obrušili su se na Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH.

Kako navode, u MVP-u ‘nastavljaju sa starom praskom jednostranog provođenja bošnjačkih političkih stavova i potpunog ignorisanja stavova Predsjedništva BiH koje je isključivo nadležno za vođenje spoljne politike’.

Kažu da u prilog tome govori da je 22. februara iz MVP-a upućen dopis Stalnoj misiji BiH pri UN u kojem se od predstavnika BiH pri UN zahtijeva da na 11. hitnom zasijedanju Generalne skupštine UN podrži Prijedlog rezolucije “Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini”, te da, u ime BiH, prihvati status kosponzora predmetne rezolucije.

Iz Kabineta Cvijanović ističu da je to urađeno jednostrano na inicijativu Konakovića.

“Vanjska politika BiH nije i ne može biti politika koju zastupa bilo koja politička partija ili pojedinac, kao što je već ustaljena praksa u ovoj zemlji.

Samostalno vođenje vanjske politike ujedno je i njegiranje Ustava BiH u kojem je izričito navedeno da je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, kao i da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i da se samim tim mora poštovati njihova volja”, navodi se.

Dalje ističu da je zato iz Kabineta Cvijanović upućen je dopis Konakoviću u kojem se podsjeća da je u skladu sa članom V 3. a] Ustava BiH, Predsjedništvo isključivo nadležno za vođenje spoljne politike BiH.

“Kako ste se Vašim dopisom od 22. februra 2023. godine oglušili o stav Predsjedništva BiH u vezi sa pridruživanjem i kosponzorstva predmetne Rezolucije, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH od Ministarstva inostranih poslova zahtijeva da sadržaj svojih instrukcija prema DKP mreži BiH, uključujući i konkretan slučaj, striktno uskladi sa stavovima Predsjedništva”, navodi se u dopisu.

U dopisu se ističe da u konkretnom slučaju, u skladu sa rezultatom procedure usaglašavanja u okviru Predsjedništva, jedini formalan stav kojeg predstavnik BiH može iznijeti na 11. hitnom posebnom zasijedanju Generalne skupštine OUN jeste suzdržanost po pitanju pridruživanja Rezoluciji.

ČITAJTE I OVO: Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy nedvosmisleno upozorava: “Ako se blokira formiranje vlasti, imamo kapacitet poduzeti aktivnosti”

Ističu da Predsjedništvo BiH ranije ni postiglo saglasnost oko ove rezolucije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.