Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović reagovala na poruke Denisa Bećirovića: “Trebao bi da se upozna o ustavnim rješenjima”

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) izjavila je da imenovanje ambasadora još nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH, ali će se sigurno time baviti u narednom periodu.

“Kad je riječ o imenima koja su se pojavila u javnosti, a i samoreklamiranju pojedinaca koji se nadaju diplomatskom mandatu, ponovo je BiH ‘šampion u neznanju’, jer se jedino u njoj na ovaj način bavi i imenovanjima i agremanima”, riječi su Cvijanović.

Cvijanović je u razgovoru za Srnu pokušala odgovoriti na poruku člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je ukazao na to da predsjednik entiteta RS nije nadležan za imenovanje ambasadora, odgovorivši da bi on

“trebao da se upozna o ustavnim rješenjima prema kojima upravo predsjednik RS, između ostalog, predlaže ambasadore i druge međunarodne predstavnike BiH iz RS”.

“Niko ne spori da imenovanja ambasadora vrši Predsjedništvo BiH, ali s obzirom na rečeno, predsjednik RS je itekako uključen u taj proces”, naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je komentarisala i ona imena koja su do sada izbačena u javnu sferu.

“Onda treba reći i da je vrijeme da se cijela ta diplomatska služba profesionalizuje, a ne da nam neki okorjeli mrsci piskaraju po društvenim mrežama protiv drugih nacija, protiv pomirenja, da prijete ratom i granatama, a da ih mi onda imenujemo da tobože predstavljaju cijelu BiH.

Ako diplomatsko-konzularna mreža tome služi, onda je bolje ukinuti je,

jer takva ne donosi nikakvu korist, već samo štetu međusobnim odnosima konstitutivnih naroda”, izjavila je Cvijanović.

Podsjetimo, SNSD je ranije najavio kako neće podržati imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta, nakon čega je Bećirović kazao kako to nije tema kojom se treba baviti predsjednik entiteta RS, s obzirom da se radi o nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Spreman sam da pretrpim pritiske, ali da budem siguran da su to prava kadrovska rješenja. BiH trebaju odgovorni političari. Vrlo jasno zastupam red i odgovornost.

Mislim da nije dobro što je jedan od kabineta u Predsjedništvu BiH taj spisak dostavio u medije. Imam snažne argumente, ali njih ću prvo prezentirati na Predsjedništvu BiH i neću to raditi kako rade drugi kabineti.

Dodik je previše nervozan, preporučio bih mu da se malo relaksira. Što se tiče Predsjedništva BiH, odluke o tome će donositi Predsjedništvo BiH. On je sada entitetski predsjednik.

To uopšte nije njegova tema. Nema on šta da raspravlja o ambasadorima. Ne pada mi na pamet da popuštam kada je riječ o nadležnostima BiH i državnim interesima – istakao je ranije Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.