Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto se javila iz Slovenije, ima optimistične najave: Očekujem vrlo brzo otvaranje procesa pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izrazila je danas zadovoljstvo u povodu učestvovanja na Bledskom strateškom forumu. Krišto je, istovremeno, podsjetila kako je Samitu prethodila radna večera s premijerima iz regije, posvećena procesu evropskih integracija kao i drugim temama koje se vežu za ovaj proces.

Radna večera

-Veliko je zadovoljstvo učestvovati danas na Bledskom samitu, ovdje u Republici Sloveniji, čiji domaćin je premijer Slovenije Robert Golob i, naravno, s Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske kao članicom Evropske unije – izjavila je Krišto u povodu održavanja Samita.

Navela je kako današnjem susretu prisustvuju i predstavnik evropskih institucija, odnosno predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel), kao i premijeri svih zemalja iz regiona, ocijenivši kako to govori o značaju Bledskog samita za sve njegove učesnike.

Krišto je, istovremeno, podsjetila kako je Samitu prethodila radna večera s premijerima iz regije, posvećena procesu evropskih integracija kao i drugim temama koje se vežu za ovaj proces.

Ogroman iskorak

-Želim reći da je tema našeg panela na ovom samitu “Proces proširenja na zemlje ove regije” i želim reći da se Evropska unija i institucije, očekujem da će to danas kazati i na ovom Bledskom samitu, moraju jasnije i odlučnije odrediti spram procesa proširenja – istaknula je Krišto.

Potcrtala je kako je Bosna i Hercegovina napravila ogroman iskorak u smislu usklađivanja legislative sa EU i ispunjavanja uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije koje treba realizirati.

-Očekujem da će to predstavnici evropskih institucija znati prepoznati i da će vrlo brzo Bosna i Hercegovina otvoriti proces pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji – kazala je Krišto.

Podsjetila je, također, kako je u okviru Samita održan i niz bilateralnih susreta na kojima je razgovarano o bilateralnim odnosima, ekonomskom uvezivanju kao i o svemu onome što radi svako s aspekta vlastite nadležnosti, a sve u kontekstu dobre regionalne saradnje i ostvarivanja zajedničkih interesa i ciljeva.

Premijer Crne Gore

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto učestvuje danas na Bledskom strateškom forumu u čijem je fokusu “Solidarnost kao globalna sigurnost”.

Osim spomenutih, među učesnicima su i premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Bugarske Nikola Denkov, premijer Sjeverne Makedonije Dmitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti i premijer Albanije Edi Rama.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.