Predsjedavajući EU parlamenta za saradnju sa BiH: “Secesionističko djelovanje Milorada Dodika najoštrije osuđujem!

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz sastao se u Evropskom parlamentu sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, a razgovarali su o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Tom prilikom je zastupnik Evropskog parlamenta izrazio bezrezervnu podršku državnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

– Najoštrije osuđujem podjele Milorada Dodika iz RS i pozivam ga da prestane sa svojim blokadama i secesionističkim djelovanjem s ciljem destabilizacije i konačnog cijepanja države Bosne i Hercegovine.

Pozivam ga da poštuje Daytonski sporazum, a time i nadležnosti na državnom nivou u oblastima pravosuđa, vojske, poreza, telekomunikacija i granične policije, da spomenemo samo neke, navodi Franz u svojoj izjavi.

Nakon sastanka s članom bh. Predsjedništva istakao je da Dodikovo djelovanje prijeti ne samo Bosni i Hercegovini, već i cijelom zapadnom Balkanu, ali i Evropskoj uniji.

Upozorio je da ovakve aktivnosti riskiraju da izmaknu kontroli, što bi moglo dovesti do sukoba. To ne može biti u interesu EU i njenih institucija.

– Potrebna nam je stabilnost i poštovanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, naglasio je on.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa BiH i Kosovom ponovio je da se i ostale potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma, Srbija i Hrvatska, moraju pridržavati onoga što su potpisale.

– Očito je da i određene političke snage u zemlji članici EU, Hrvatskoj imaju potencijalno destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je apsolutno neprihvatljivo, ocijenio je Franz.

Za dizanje tenzija optužio je između ostalog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji na sve načine pokušava destabilizirati EU, koristeći svoju polugu s predsjednikom Lukašenkom u Bjelorusiji, s predsjednikom Vučićem u Srbiji, pa čak i s nekim državama članicama EU.

– EU se mora odlučno suprotstaviti svim tim napadima.

Ovdje se radi o miru u Bosni i Hercegovini i na cijelom zapadnom Balkanu te u konačnici stabilnosti i prosperitetnoj budućnosti Evropske unije. Stoga moramo djelovati, i to odmah, upozorio je Romeo Franz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.