Predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Njemačke Michael Roth kontra Christiana Schmidta: “BiH treba demokratski zakon”

Predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Njemačke Michael Roth suprotstavio se izmjenama Izbornog zakona, koje je predložio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Roth, parlamentarac Socijaldemokratske partije (SPD) kao jedne od vladajućih stranaka u Njemačkoj, smatra da je potreban Izborni zakon kojim niti jedan građanin neće biti diskriminiran – prenosi Klix.

“Bosni i Hercegovini konačno treba novi, demokratski Izborni zakon kojim će se etnički podijeljena država pretvoriti u državu ravnopravnih građana.

Planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta ne odgovaraju ovim vodećim principima, ni posljednjoj odluci Bundestaga”, napomenuo je.

Roth je u prethodnom sazivu njemačke vlade bio ministar za Evropu.

Jedan od bivših rukovodećih službenika u Uredu visokog predstavnika (OHR) Nijemac Alexander Rhotert je također kritikovao Schmidtov prijedlog.

Podsjećamo, zastupnik u njemačkom parlamentu i izvjestilac SPD-a u Odboru za vanjsku politiku Adis Ahmetović pozvao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da ne koristi bonske ovlasti kako bi izmijenio Izborni zakon BiH i Ustav FBiH.

“Svi njemački ‘think-tankovi’, većina akademika i mnogi međunarodni stručnjaci su istakli protivljenje nekim od predloženih promjena.

Pozivam Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, kao i OHR, da poslušaju te glasove i dozvole im da utječu na odluke. Sada je riječ o historijskom trenutku da se pokaže snaga i utaba put boljoj Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Ahmetović.

On je naveo kako Schmidt to ne bi trebao raditi uoči održavanja izbora i to “iza zatvorenih vrata” te da takvo nešto u Njemačkoj ne bi prošlo.

“Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata. Ono što se dešava u BiH sada, mi – govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada ne bi dozvolili u svojoj državi. Moramo se držati tih standarda kada je riječ o sudbinama drugih ljudi”, rekao je.

Ističe kako istinske promjene moraju proisteći iz zajedničkog truda demokratski izabranih predstavnika u bh. institucijama.

“Uvjeren sam u snagu demokratije, snagu Evropske unije i u snagu pravde. Zato radim sve što je u mojoj moći kako bi bili sigurni da neće doći ni do kakvog razvoja situacije koji bi dodatno produbio etničke podjele u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju iz Ahmetovićeg ureda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.