Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pisala Predsjedništvu BiH: “Budite sigurni u potpunu i nepokolebljivu predanost EU”

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uputila je pismo, odgovor na pismo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u kojem konstatira kako je Bosna i Hercegovina započela 2023. godinu s jakim i pozitivnim podsticajima.

Jasna poruka građanima

“Nakon dodjeljivanja statusa kandidata od Evropskog Vijeća i imenovanja novog Vijeća ministara, zemlja ima priliku da okrene novu stranicu i ubrza rad na EU agendi.

Kandidatski status je jasna poruka građanima da je Bosna i Hercegovina dio naše evropske porodice. To dolazi s visokim očekivanjima.

EU put je otvoren i zahtjeva da zemlja izvrši izvrsne reforme orijentisane prema EU”, navodi Von der Leyen u pismu, saznaje Fena u Predsjedništvu BiH.

Kako nadalje navodi, Komisija računa na Vijeće ministara da donese odlučne odluke kako bi se poduzeli koraci istaknuti u preporukama Komisije za kandidatski status i 14 prioriteta istaknutih u mišljenju komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Von der Leyen, istovremeno, ističe da će se Komisija dalje uključiti u politički dijalog s novim vlastima vezano za okvir za politički forum visokog nivoa kako bi se nadgledala implementacija 14 ključnih prioriteta i izvještavalo o daljem napretku, napominjući da Komisija računa na puno podršku po pitanju tog procesa od Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Dozvolite mi da Vam zahvalim, kao cjelokupnom Predsjedništvu, za usklađivanje Bosne i Hercegovine sa vanjskom politikom EU-e, godinu dana nakon Ruske neizazvane i neopravdane agresije na Ukrajinu.

Zaista cijenim Vašu predanost međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima te računam na Bosnu i Hercegovinu da nastavi stajati na strani Ukrajine i EU”, ističe Von der Leyen.

Istovremeno, potcrtava predanost Evropske unije Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

“Budite sigurni u potpunu i nepokolebljivu predanost EU Bosni i Hercegovini kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države da postigne svoj cilj da postane zemlja članica Evropske unije”, navodi Ursula von der Leyen u pismu.

Pismo je naslovljeno na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, predsjedavajuću Željku Cvijanović i člana kolektivnog šefa države Željka Komšića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.