Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla u Predsjedništvo BiH, dočekali je Komšić, Džaferović i Dodik

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Sarajevo, tačnije u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje je planiran sastanak sa članovima “kolektivnog šefa države”.

Predsjednicu Evropske komisije dočekali su svi članovi Predsjedništva uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, te članove Predsjedništva Šefika Džaferovića i Milorada Dodika.

Tokom sastanka s članovima Predsjedništva BiH očekuje se kako će predsjednica Evropske komisije razgovarati o aktuelnim političkim problemima u BiH, ali o putu ka EU.

Dolazak predsjednice Evropske komisije na sastanak u Predsjedništvo nastavak je aktivnosti koje sprovodi Von der Leyen prethodnih nekoliko dana, a koje se tiču posjete zemljama Zapadnog Balkana i razgovora sa zvaničnicima Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore, ali i BiH.

Ursula von der Leyen je doputovala danas u popodnevnim satima u Bosnu i Hercegovinu gdje je prisustvovala otvorenju graničnog prijelaza Svilaj i novog mosta na granici s Hrvatskom.

Otvorenje mosta Svilaj, a potom i graničnog prijelaza i puštanja u promet autoceste dužine 10-ak kilometara upriličeno je danas u poslijepodnevnim satima, a upravo je predsjednica Evropske komisije imala čast da prereže svečanu vrpcu na novom mostu Svilaj.

“Graditi mostove između ljudi i kultura je najbitnije. BiH i Zapadni Balkan pripadaju EU. Naši prioriteti su jasni. Moramo se boriti protiv pandemije, ubrzati vakcinaciju, oporaviti ekonomiju. Bili smo uspješni protiv pandemije, donirali smo više od milion doza, vakcinacija spašava život, a vakcine su bitne”, kazala je von der Leyen.

Ursula von der Leyen je ranije istakla kako posjetama državama Zapadnog Balkana želi poslati snažan signal privrženosti Evropske unije procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana ovom bloku.

“To dugujemo svim mladim ljudima koji vjeruju u budućnost Evrope”, izjavila je tada Von der Leyen.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.