Predsjednica Kosova Vjosa Osmani o susretu s Vučićem: Samo se žalio, u maniru Miloševićevog ministra

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani na medijskoj konferenciji nakon summita čelnika Evropske političke zajednice rekla je kako je u susretu s evropskim čelnicima imala priliku detaljno ih informirati o tome što se događa na ja sjeveru zemlje.

Šefica države je najavila da nije bio u planu susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali je htjela prenijeti poruku kao predsjednica da je narod Kosova konstruktivan.

“Nisam imala plan da se sastanem s Vučićem. Kao predsjednik svih građana Kosova, želim pokazati konstruktivnost, što je vrlina našeg naroda, i pokazati volju da možemo razgovarati sa svima. Srbiji smo godinama pružali ruku suradnje i nije prvi put da se nalazimo s Vučićem na takvim sastancima”, kazala je Osmani.

Osmani je rekla da je sastanak održan na insistiranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Naglasila je da sastanak nije bio dio pregovora, već je samo bila razmjena mišljenja, a na kojem je sastanku rekla da je Vučić jadikovao, negodovao i, kako je rekla, “sigurno nije govorio istinu, što je njegova vrlina, kao Miloševićevog ministra propagande”.

Predsjednica države rekla je da je na tom sastanku tražila garanciju Srbije da će primijeniti Sporazum, zatim je zatražila da se ukloni vojska s granice, te da se ne podržavaju kriminalne grupe koje izazivaju nasilje na sjeveru zemlje.

Prema njenim riječima, na sastanku je naglašena predanost Kosova provedbi svake tačke sporazuma.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.