Predsjednica Kosova Vjosa Osmani oštro odbrusila Aleksandru Vučiću u Vijeću sigurnosti UN-a: Pogledajte snimak koji se širi mrežama!

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu obrušila se na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, optuživši ga da ponovo nije održao riječ danu međunarodnim partnerima, a Srbija se još jednom nezakonito umiješala u proces druge zemlje. Na redovitoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu Osmani-Sadriu je poručila Vučiću da se umjesto širenja propagande treba zapitati je li u njemu ostala trunčica čovječnosti. Sada se snimak njenog govora širi društvenim mrežama, a oglasile su se i Majke Srebrenice.

“Današnjim procesom Kosovo je ispunilo sve uvjete koje traži EU, a nepravedne mjere protiv Kosova moraju se odmah ukinuti”, poručila je kosovska predsjednica na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter).

Vjosa Osmani-Sadriu rekla je da Srbi na sjeveru Kosova uglavnom nisu iskoristili mogućnost da smijene gradonačelnike etničke Albance, i to prije svega zbog pritiska službenog Beograda, stranke Srpska lista i organiziranog kriminala.

Kosovska vlada također traži da se mjere protiv Kosova ukinu nakon glasovanja na referendumu za smjenu gradonačelnika u općinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Američka ambasada u Prištini izrazilo je žaljenje zbog odustajanja Srpske liste i kosovskih Srba od mogućnosti smjene gradonačelnika općina u sjevernom dijelu Kosova.

“Stav SAD-a je jasan i nepromijenjen: podržavamo raznoliku, uključivu, multietničku demokraciju Kosova i slobodne, poštene i legitimne izbore”, navodi se u saopćenju Ambasade SAD.

Na redovitoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu Osmani-Sadriu je poručila Vučiću da se umjesto širenja propagande treba zapitati je li u njemu ostala trunčica čovječnosti.

“Umjesto širenja propagande, Vučić nam je danas trebao odgovoriti žali li zato što pripada režimu koji je uzrokovao više od 150 tisuća smrti civila i žali li za ičim iz svoje karijere devedesetih”, rekla je Osmani-Sadriu čiji je izlaganje u UN-u izazvalo brojne pozitivne reakcije na društvenim mrežama.

Osmani-Sadriu su zahvalne i Majke Srebrenice koje su se oglasile također na društvenoj mreži X.

“Zahvalne smo predsjednici Osmani, njen govor o žrtvama genocida u Srebrenici, žrtvama genocida nad Albancima čuo je čitav svijet. Ovakav govor pamtiće generacije. Hvala Vam!”, napisale su Majke Srebrenice.

Pogledajte govor Vjose Osmani.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.