Predsjednica Kosova Vjosa Osmani: “Pozivam Europsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije”

Vjosa Osmani, predsjednica Kosova reagovala je na zahtjev Evropske unije da Kosovo i Srbija “smire tenzije” nakon uvođenja novih mjera u okviru registracijskih tablica.

“Kosovo je danas realizovano u potpunom sporazumu potpisanom u Bruxellesu, koji je Srbija ignorisala i još uvijek ne uspijeva da sprovede.

Reciprocitet u izdavanju registarskih tablica, za koje su obje strane potpisale u Bruxellesu, ne može se smatrati kao na tenziju i pristranu akciju, već akciju u cilju realizacije sporazuma kojima bi trebala i EU.

Srbija je ta koja je od 2016. godine djelovala pristrano i kršenjem Briselskih sporazuma, a ne Kosovo.

Stoga ilegalne srbijanskih strukture, koje finansiraju i dobijaju naredbe države Srbije, poduzimaju mjere ne samo suprotno briselskim sporazumima, već i ugrožavaju sigurnost građana i stabilnost regiona.

Štoviše, Srbija, prema nepromenjenoj logici prošlosti, koristi i srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju.

Nikakva vrsta prijetnje iz Srbije ne zaustavlja našu odlučnost da živimo sprovođenje zakona, u skladu sa našim međunarodnim obavezama, za dobro svih građana Republike, bez razlike u narodnosti.

Odluka Vlade Kosova o realizaciji reciprociteta sa Srbijom na registarskim tablicama vozila doneta je kao rezultat završetka 2011. i 2016. sporazuma o slobodi kretanja dviju zemalja.

Prema tome, odluka osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je temeljito prihvaćena i implementirana na svim graničnim tačkama, osim dvije na sjeveru, gdje lokalne Srbe zloupotrebljava Vlada Srbije i tamo nelegalne strukture.

Stoga pozivam Europsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da odmah prestane provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana kosovskih Srba.

https://www.facebook.com/VjosaOsmaniMP/posts/400434171441128

Destabilizirajuća politika Srbije na Kosovu i regionu i njihovi hegemonistički ciljevi tzv. srpskog sveta su povratak u njihovu logiku iz 90-ih, koja je donijela brojne žrtve u naš region”, navodi se u njenoj objavi.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.