Predsjednica Kosova Vjosa Osmani se oglasila bez dlake na jeziku: “Srbija je trampolina ruskog malignog uticaja”

Srbija se pokazala kao trampolina ruskog malignog uticaja u cijelom regionu, kaže u intervjuu za DW predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Dok hvali Berlinski proces, kritikuje inicijativu Otvoreni Balkan.

Komentarišući odnos Njemačke prema regionu Zapadnog Balkana, Vjosa Osmani kaže da je izuzetno važno da nova njemačka vlada, bez obzira na to ko će biti kancelar, nastavi sa jasnom vizijom kada je u pitanju proširenje EU, jasnom vizijom prema Zapadnom Balkanu, ali u procesu zasnovanom na zaslugama – koji je u velikoj mjeri usredsređen na to koliko ove zemlje sprovode reforme, tako da svi razumiju da ne postoje prečice.

“Mi na Kosovu apsolutno ne tražimo prečicu. Mi jednostavno tražimo da je to pravedan proces u kojem, kada mi nešto uradimo, i EU nešto uradi”, kaže Osmani.

Ona se nada da će doći do energičnijeg pristupa, da će to biti više od lijepih riječi i obećanja i da ćemo moći da vidimo – ako zemlje ispune uslove, kao što su u slučaju Albanije i Sjeverne Makedonije, da će početi pregovori o pristupanju.

“I istovremeno sa Kosovom, kada primijenimo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i podnesemo zahtjev za status kandidata, da će postojati jasna posvećenost i prema nama, bez obzira na činjenicu da Srbija i dalje pokušava da destabilizuje cio region i blokira nas u napredovanju” kazala je predsjednica Kosova.

Osmani podržava Berlinski proces, ali se protivi takozvanom Otvorenom Balkanu.

“Od Berlinskog procesa su profitirali ljudi sa Kosova, i bilo je izuzetno važno što je Berlinski proces kreiran tako da nije imao za cilj odlaganje procesa evropskih integracija, već upravo suprotno, kako bi ih ubrzao. Sa Otvorenim Balkanom je potpuno suprotno. Njegov cilj je da nas na neki način stavi u čekaonicu i umjesto da nastavi sa evropskim integracijama, stvara situaciju u kojoj su određene zemlje u boljoj poziciji od drugih, bilo ekonomski, politički ili u drugim okolnostima. Inicijativa Otvoreni Balkan – nazivamo je Novosadska inicijativa, jer je tamo započela, u Srbiji i mijenjala je nazive, Mini-Šengen recimo – ne poštuje glavni princip regionalne saradnje, a to je uključenost svih zemalja Zapadnog Balkana. Počelo je sa Albanijom i Srbijom, kasnije je uključena Makedonija.

Ali, ne samo Kosovo, već i BiH i Crna Gora, smatramo da sa ekonomske tačke gledišta od toga apsolutnu korist ima Srbija. Sa političkog gledišta, Kosovo ne može ući u inicijativu za koju ni ne znamo šta bi nam donijela i gdje Srbija pokušava da igra vodeću ulogu, a to bi joj dalo priliku da nastavi da poriče postojanje Kosova kao suverene države. A sa bezbjednosne tačke gledišta, kao i sa tačke gledišta evropskih integracija, to bi prije usporilo nego doprinijelo u našem procesu evropskih integracija”, objašnjava Osmani u intervjuu za DW.

Ona kaže da je potrebno da EU bude jasna prema Srbiji i stavi do znanja – jednak tretman, jednaka zastupljenost svih zemalja, uključujući i Kosovo, osnovni je preduslov za opstanak ovih regionalnih inicijativa.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.