Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić nedvosmisleno upozorava: “U RS su ugrožene medijske slobode i pravo na kritički sud”

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić čestitala je novinarima i medijskim radnicima Svjetski dan slobode medija. U saopćenju navodi da “sa žaljenjem konstatuje da su medijske slobode u RS-u ugrožene, ali ne samo medijske slobode, nego i generalno pravo na kritički sud”.

Ona dalje navodi da je sloboda medija, koja može da iznjedri jedan zdrav i otvoren kritički sud, neophodna jednom civilizovanom društvu kako bi se ono dalje razvijalo.

Dodaje da bi takav sud bio stvarni korektiv prvenstveno nosiocima vlasti u cilju njihovog transparentnijeg i svrsishodnijeg rada za društvo, a ne za lične interese.

“Danas su slobode medija i kritički sud u Republici Srpskoj dovedeni u pitanje i da to otvoreno treba reći.

Mediji, novinari i pojedinci koji se bave ovim poslom se od strane nosioca vlasti u Republici Srpskoj guraju u autocenzuru, te im se ograničava rad, ne samo donošenjem najnovijih rigidnih zakona po ovom pitanju, nego i čestim javnim pozivima na ograničavanje rada novinara, koje nerijetko uključuje i pozive na nasilje.

Sve ovo kreiralo je jednu nezdravu atmosferu u društvu, u kojem jedan dobar dio populacije smatra ograničavanje rada novinara opravdanim, opravdavajući čak i nasilje nad novinarima i medijima” – ističe Trivić.

Predsjednica Narodnog fronta kaže da čestitke zvaničnika RS nakon uvođenja zakonskih odredbi o kriminalizaciji javne riječi i utvrđivanja prijedloga tzv. Zakona o stranim agentima, te njihovog konstantno kreiranja nezdrave atmosfere po pitanju slobode medija, ne vidi nikako drugačije nego kao krajnje licemjerne.

“Zato ću pored čestitke novinarima i svim ljudima koji se bore za slobodu medija uz čestitku uputiti i jasan stav i moje nastojanje da se ovakvi rigidni zakoni, po dolasku nove vlasti u Republici Srpskoj, stave van snage.

Sve manje od toga, Republiku Srpsku će dalje odvraćati od toga da postane jedno uređeno, slobodno i prosperitetno društvo” – zaključuje Trivićeva u svojoj čestitci, saopćeno je iz Informativne službe Narodnog fronta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.