Predsjednica RS Željka Cvijanović ljuta zbog Ustavnog suda BiH, izgovorila je brojne nebuloze

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je da je Ustavni sud BiH nastavio politički da se obračunava jer želi da sačini novi ustavni sistem u BiH.

Nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, Cvijanović je rekla da Republika Srpska ide dalje.

“Imamo svoje zakone i donosimo sve što je u našoj nadležnosti u skladu sa Ustavom. Tako ćemo raditi, uloga domaćin institucija jeste da kreiraju rješenja, a ne da to rade stranci”, izjavila je Cvijanović u Stanarima – prenose Nezavisne.

Cvijanović tvrdi da su određeni procesi u pravosuđu BiH da se operu biografije jednih, a da se okrene protiv drugih, te da je primjer retroaktivna primjena zakona u procesuiranju ratnih zločina.

“Ustavni sud BiH je trebalo da proglasi neustavnom intervenciju nekadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka na Krivični zakon BiH zato što nije bio ovlašten po međunarodnom pravu, ali i po Dejtonskom mirovnom sporazumu da donosi bilo kakve izmjene i dopune zakona niti da ih nameće”, tvrdi Cvijanović.

Ona je dodala da Inzko nije bio ovlašten da sankcioniše ljude ali je to ovlaštenje sam sebi pribavio.

“On nije smio da sankcioniše i legalne organe koji imaju pravo da donose zakone”, kategorična je ona.

“Navikli smo na ovakve odluke Ustavnog suda BiH, dešavaju se u nizu s namjerom da bude sačinjen novi ustavni sistem, a ne da se poštuje Ustav. Jednostavno, riječ je o političkom obračunu”, rekla je Cvijanović i dodala da je donesena još jedna politička odluka u nizu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.