Predsjednica RS Željka Cvijanović se opasno razljutila i poručila: “Državni udar i atak na RS, to je odluka Ustavnog suda BiH”

Posljednje Vijesti

Zakon o šumama RS je mijenjan nekoliko puta, a izmjena koja se odnosi na vrhovnog titulara šuma u ovom entitetu mnogima je bila sporna.

Nova odluka Ustavnog suda BiH znači da je definitivni titular imovine šuma u RS-u zapravo država Bosna i Hercegovina.

“S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da RS kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH”, izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Apelaciju povodom Zakona o šumama RS-a je podnijelo sedam delegata Vijeća naroda RS-a (Mihnet Okić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović, Faruk Đozić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić i Samir Baćevac) koji smatraju da su članovi tog zakona neustavni i štetni po BiH.
Eksperti smatraju da je njihova reakcija i zakašnjela, te da je šteta već nastala zbog vlasničkog gospodarenja šumama i šumskim zemljištem u RS-u.

Reagovala je i Željka Cvijanović.

Reagujući na najnoviju odluku Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama RS, Cvijanović je istakla da neustavni pokušaj postepene centralizacije BiH, i to od institucije za koju bi dejtonski Ustav trebao da bude svetinja, nepovratno urušava kako povjerenje među narodima u BiH, tako i same temelje na kojima ona počiva.

– O kakvoj uređenoj pravnoj državi možemo govoriti ako institucija koja je zadužena za zaštitu ustavnosti u kontinuitetu krši ovaj princip na kojem počivaju sve savremene i uređene zemlje svijeta – upitala je sasvim neargumentovano predsjednica RS.

Ona je naglasila da poštujući ustavni poredak BiH, kao i njen najviši pravni akt, RS je dužna da odgovarajućim odlukama svojih institucija zaštiti svoju imovinu i vrati stvari u ustavne okvire, popravljajući štetu koju su neustavnim djelovanjem ili odlukama nanijeli visoki predstavnici ili Ustavni sud BiH.

VEZANI TEKST: Opasne izjave Milorada Dodika o odluci Ustavnog suda BiH: “U RS treba poništiti sve izvan Ustava i Dejtona”

Leave your vote