Predsjednici stranaka Trojke nedvosmisleno: Razlikujemo od onih koji na pozicije imenuju osobe sa crnih listi

Nakon što je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u Kantonu Sarajevo, stranke Trojke organizirale su pres konferenciju.

“Nakon sjednice Vlade 2019. godine koja je prenošena uživo, kada smo iznijeli stotine miliona KM kriminala u KS, dakle nakon toga je naglo dogovorena koalicija koja je smijenila tadašnju vladu.

Sve što radimo nam potvrđuje da smo na pravom putu kada vidimo kakve su reakcije onih koji na najistaknutije pozicije imenuju one sa međunarodnih crnih listi”, kazao je premijer KS Edin Forto.

Pozvao je SDA da se uozbilje i ugledaju na ono što Trojka u KS radi jer iznose potpune neistine na njihov rad.

“Želim istaći da je ovo i politička konferencija, ovdje su predsjednici stranaka koji su dali podršku ovoj Vladi”, istakao je Forto.

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić objasnila je kako je uredba pozitivan primjer aktivnosti na prevenciji korupcije koji ne potkopava državu.

“Već je poznata činjenica da je KS višekratno prepoznat kao neko ko provodi antikoruptivne aktivnosti u našoj državi, pozitivan primjer zato što imamo nezavisan, profesionalan i institucionalno tijelo koje provodi propise u borbi protiv korupcije.

Sve aktivnosti po mom mišljenju kojim se prevenira korupcija, čine transparentnijim procese i nikako ne mogu biti nešto čime se potkopava država.

To su procesi potrebni da bi se država zaštitila.

To je totalna zamjena teza da su aktivnosti kantona u borbi protiv korupcije usmjerene protiv države i državnog sistema.

Na žalost sa nefunkcionalnošću države u ovim oblastima, KS je primoran, imajući u vidu ustavom određene nadležnostima kojim kanton raspolaže, da proaktivno djeluje”, kazala je Softić-Kadenić.

Uredba uspostavlja dodatnu transparentnost procesima, te je u njenoj izradi učestvovao USAID sa članovima Agencije za javne nabavke BiH, navedeno je.

“Uredba je preporuka EU i kroz zajedničke aktivnosti je implementirana zajedno sa Agencijom za javne nabavke BiH u saradnji sa Svjetskom bankom i USAID-om”, naglasila je Softić-Kadenić.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a kazao je kako je ovo pokušaj skretanja pažnje kako bi se osigurao “lov u mutnom”, te da treba pokazati svu “licemjernost SDA i njene tobožnje brige za državu BiH”.

Napomenuo je kako je za vrijeme njegovog mandata u Vladi FBiH osigurana podrška zakonu koji je na snazi od 2015. godine, a riječ je o Zakonu o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

“Želim vrlo jasno reći da niko ni na koji način ne želi osporiti pravo člana Predsjedništva BiH da postavi pitanje ocjene ustavnosti, ali vrijeđa inteligenciju i udara na svijest svih građana BiH kada to obrazlaže činjenicom da je to zbog zaštite državnih interesa.

Šta je ovdje povrijeđeno?

Vrlo je jasno da to na državnom nivou može doći tek nakon oktobra, nakon što promijenimo aktuelnu korumpiranu i kriminalnu vlasti pa donesemo zakon kojim ćemo osigurati transparentnost javnih nabavki”, kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a danas je podnio prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH protiv SDA. Istakao je da je SDA preko BH Telecoma, nakon što je opozicija utvrdila zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, poslala preko 50.000 poruka i pozvala građane da učestvuju u anketi i glasaju.

“To je način na koji oni vide upravljanje javnim resursima”, kazao je Nikšić.

Elmedin Kokanović, predsjednik Naroda i pravde smatra kako je potrebno građanima objasniti šta se zapravo u javnom sektoru upravljanja državom može desiti.

“Svjedoci ste da kad god bismo ovdje pokušali donijeti neki propis u borbi protiv korupcije, pa smo uvodili registre, svaki put bi ova opozicija negodovala i govorila ‘čekajte više nivoe vlasti’.

Želim da potvrdim da je ovo potpuno ustavan, čist proces u kojem poštujući sve postojeće procedure, mi obavezujemo sve one ljude koje delegiramo na odgovorne, ozbiljne funkcije da po trostruko većom pažnjom vode procese”, kazao je Konaković.

Istakao je kako nakon toga, član Predsjedništva BiH iz stranke SDA apelira Ustavnom sudu. Podsjetio je da je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, komentirajući procese kazao “uzeli su nam milijardu”.

“Veoma je važno da se vidi ta suštinska razlika.

Niko nije od države BiH preuzimao nadležnosti.

Ta teza kako je oni kreiraju ‘republika Sarajevo’ jeste stvarna teza samo je ona suštinski borba za državu BiH jer mi ovdje imamo te mehanizme i tu vlast.

Ova laž oko 130 miliona je naravno vrlo provjerljiva. Registar je javan. Odete, vidite”, kazao je Konaković.

Predsjednik Naroda i pravde smatra kako je Džaferović dobio instrukciju iz centrale SDA jer je tri godine nakon usvajanja Uredbe podnio apelaciju Ustavnom sudu.

“Zato smo došli danas u kapacitetu predsjednika stranaka da pošaljemo poruku: Ovo je suštinska borba u BiH i ovo su naše suštinske razlike”, zaključio je Konaković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.