Predsjednik DF-a Željko Komšić odlučno poručio Trojci: Ne ispunjavajte želje Dragana Čovića prilikom izbora novog sudije Ustavnog suda

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić apelovao je na stranke Trojke da sačuvaju dignitet Ustavnog suda BiH time što neće ispunjavati političke želje Dragana Čovića i HDZ-a, te da prilikom glasanja za novog sudiju Ustavnog suda daju prednost struci, a ne politici.

“U trenucima kada imamo ozbiljan problem sa nepopunjenošću Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, i kada aktuelna vlast iz entiteta RS-a traži povlačenje još jednog sudije iz Ustavnog suda, i kada se osporava pravo stranim sudijama da budu dio Ustavnog suda,

svako odlučivanje o izboru sudija u Ustavni sud koje bi dalo prednost politici nad pravom i strukom, samo bi dodatno ohrabrilo one koji na svaki mogući način pokušavaju da opstruiraju rad ove državne institucije”, kazao je Komšić.

Tvrdi da je dosadašnja praksa gdje se izbor sudija Ustavnog suda odvijao uz isključivu saglasnost etničkih stranaka i međunarodne zajednice (HDZ – SDA – SNSD).

Dodaje i da i zloupotreba tog istog utjecaja na sam rad sudija Ustavnog suda, koji su ovisno o prilikama i predmetima vršile etničke stranke i međunarodna zajednica, pokazuje svu pogubnost takvih politika i poteza kada je riječ o radu jedne od najvažnijih državnih institucija.

Dodao je da je krajnje vrijeme da se sa tom praksom prekine i da se prednost u radu ovako važnih institucija da struci a ne politici.

Uputio apel

“Pridružujem se pozivu kolege Denisa Bećirovića, i apelujem na stranke Trojke da sačuvaju dignitet Ustavnog suda time što neće ispunjavati političke želje Dragana Čovića i HDZ-a, te da prilikom glasanja prednost daju struci a ne politici”, rekao je Komšić.

Naglasio je da je na zastupnicima Parlamenta FBiH historijska odgovornost.

“Pogrešne odluke neće se moći ispraviti ni za dvije decenije, a posljedice po državu mogu biti i veće od onih kakve se u ovom trenuku zamišljaju”, zaključio je Komšić.

Inače, i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se povodom aktuelne rasprave o izboru sudije u Ustavni sud BiH iz entiteta FBiH te je poručio kako ovo pitanje ne smije biti dio političke trgovine.

Kako ističe Bećirović, krajnje je vrijeme da se prekine politička praksa koju su uspostavili SDA, HDZ i SNSD, a prema kojoj su se u Ustavni sud BiH birali stranački funkcioneri.

“Prema članu VI/1. Ustava Bosne i Hercegovine, Ustavni sud BiH se sastoji od devet sudija od kojih četiri člana bira Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, dva člana bira Narodna skupština Republike Srpske, dok tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultaciju sa članovima Predsjedništva BiH. Osnovni kriteriji za izbor članova Ustavnog suda BiH, prema Ustavu BiH, su da kandidati moraju biti pravnici visokog moralnog ugleda što znači da se u Ustavni sud BiH ne biraju predstavnici konstitutivnih naroda, a pogotovo ne kandidati koje unaprijed odredi bilo koja politička stranka u Bosni i Hercegovini”, rekao je Bećirović.

Naglašava kako i dosadašnje procedure ukazuju na postupanja koja nisu u skladu sa osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH.

“Naime, prema saznanjima koja su dostupna javnosti, na listi najuspješnijih kandidata nalazi se i osoba za koju Komisija za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat, (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktuelne sudije, profesori i doktori pravnih nauka, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokog moralnog ugleda”, mišljenja je član Predsjedništva BiH.

Na kraju, poručio je da procesu izbora sudija potrebno vratiti transparentnost.

“Suprotno tome, na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, Komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je rangirala brojne druge pravnike koji su prema kriterijima i standardima pravničke struke i nauke, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. Jedino razumno i na Ustavu BiH zasnovano rješenje je vraćanje nezavisnosti, stručnosti i transparentnosti u proces izbora sudija Ustavnog suda BiH i dosljedno poštivanje ustavnih kriterija pravničke struke i nauke”, zaključio je Denis Bećirović.

Izbor novog sudije Ustavnog suda BiH mogao bi se razmatrati već 21. juna na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a prvi kandidat za ovu poziciju je Marin Vukoja, ujedno prijedlog HDZ-a.

O njegovom imenovanju ranije su razgovore vodili predstavnici stranaka Trojke kao i HDZ te su se dogovorili o njegovom imenovanju.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović na sjednici Predsjedništva ove strane u petak govorio je i o temi imenovanja sudije te je rekao kako će insistirati na imenovanju Vukoje na ovu funkciju.

“Što se tiče Ustavnog suda, slučajno sam bio na njihovoj konferenciji o izvršenju odluka. Mislim da prva stvar koju trebamo uraditi jeste imenovati suca koji nedostaje i insistirat ćemo da u skladu s dogovorom završimo proces imenovanja naredne sedmice. Tada ćemo imati sedam sudaca u Ustavnom sudu. Naravno da otežava proces ako nemate predstavnika jednog naroda”, rekao je Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.