Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel uoči posjete BiH predlaže nova pravila za članstvo u EU

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji prekosutra stiže u posjetu BiH, predložio je danas u svom govoru stvaranje Evropske geopolitičke zajednice te postupno uključivanje zemalja zapadnog Balkana u pojedine sektorske politike EU u skladu s njihovom napretku u procesu pristupanja.

Michel kaže da njegov prijedlog nije zamišljen kao zamjena za proširenje.

– Želim biti vrlo jasan od samog početka. Ova inicijativa ni u kojem slučaju ne ide za tim da zamijeni proširenje ili osigura novi izgovor za odugovlačenje. Isto tako, to nije ni garancija za one koje učestvuju u Europskoj geopolitičkoj zajednici da će jednog dana biti članice EU, rekao je Michel.

Govoreći o procesu pristupanja EU, Michel kaže da ga treba ubrzati, ali da mora biti i reverzibilan, da zemlja koja ne poštuje osnovna načela bude vraćena na početak.

Predlaže i postupno uključivanje država koje pregovaraju o članstvu u pojedine sektorske politike EU-a, a ne da čekaju završetak cijelog pristupnog procesa.

Primjerice, kada neka država članica zadovolji potrebne kriterije u nekom sektoru, moći će odmah aktivno u radu Vijeća EU, ovisno o dnevnom redu i imati pristup nekim programima i finansijskim sredstvima.

S tim zajedno ide i načelo reverzibilnosti, što znači ako neka zemlja napravi korak unatrag, primjerice u pogledu vladavine prava, izgubila bi neke od povlastica koje je stekla tokom pristupnog procesa, kaže Michel – prenio je Fokus.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.