Predsjednik HDZ-a Dragan Čović javno isprozivao SDA i “otvorio sve karte”: “Potpuno je nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koji su činili vlast u prošlom sazivu”

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, rekao je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je sve gotovo kada je u pitanju dogovor o formiranju vlasti sa strankama okupljenim oko osmorke, čime je stavljena tačka na trakavicu koga će ova stranka izabrati za partnera.

Kazao je da je dogovor postignut, što je obznanila i osmorka, i da će sve biti potpisano u narednim danima.

“Mi smo sjeli prije dvadesetak dana i napravili matematičke politike, da vidimo imamo li dovoljno kapaciteta za obnašanje izvršne i zakonodavne vlasti. A onda smo krenuli u izradu tog nacrta, ja bih rekao, osnova jednog političkog djelovanja za sve one koji će obnašati vlast uime nas i to se, evo, privelo kraju – rekao je Čović.

Tvrdi da će danas sjesti sa saradnicima, jer nije bio ovih dana u Mostaru, kako bi se pripremila forma samog potpisivanja, kako bi se već 1. decembra imenovali kolegiji oba doma naroda, i Federacije i BiH, i time praktično pokazali da, „sukladno izbornim rokovima, idemo u implementaciju izvršne vlasti“.

“Mislim da smo napravili dobar korak da promijenimo odnose u BiH i način saradnje. Još nismo uopće razgovarali o pozicijama.

Sada želimo jasan okvir za zajedničko djelovanje u naredne četiri godine. Čim se to potpiše, onda idemo na naredni korak, ko bi obnašao koje funkcije kada su u pitanju ovi partneri – kazao je Čović.

Pojasnio je zašto je ustvari odlučio ići u formiranje vlasti s osmorkom, a ne sa SDA, strankom koja je za HDZ bila nezaobilazan faktor u formiranju vlasti kada je u pitanju bošnjačka strana.

“Naša je želja da napravimo jedno osvježenje. Ja sam čitavu kampanju koja je vođena u posljednjih sedam-osam mjeseci i formalno pred kampanju govorio kako ćemo unutar HDZ-a napraviti značajne promjene u smislu kadroviranja, odnosa.

Svi oni koji su već dugo u politici, vrijeme je da se polako pripreme da rade neki drugi posao, a, kada to treba provesti, treba ti onda i druga strana.

Kada smo razgovarali na nižim razinama, a razgovarali smo sa svim političkim opcijama i unutar hrvatskog naroda kroz HNS, ali i s ostalima, ono što smo željeli, željeli smo da imamo legitimno predstavljanje i to je osnova svega, ja bih kazao, u odabiru – istakao je Čović.

Ovaj put element je bitno promijenjen, kako je dodao, nametanjem rješenja Izbornog zakona od visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) kada je u pitanju Dom naroda FBiH.

“Mi sad imamo 80 predstavnika Doma naroda Federacije, tako da natpolovičnu većinu čini 41 predstavnik minimalno. I to je onda bilo pitanje ko to može napraviti s kim i kako.

Kada smo to zbrajali, procijenili smo, barem na razini FBiH, da je to tako, a onda prema odnosu Federacije, željeli smo gledati niže, odnosno više razine. Evo, to je ta prevaga – rekao je Čović.

Radili dugo

Čović kaže da je HDZ sa SDA radio vrlo dugo i da je nestalo povjerenje.

“Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koji su činili vlast u prošlom sazivu, i na razini Vijeća ministara i na razini Federacije.

Sama činjenica da na razini Federacije nismo uspjeli promijeniti vlast četiri godine dovoljno govori o tim našim odnosima, ili negledanju na isti način na politički život u BiH. Jedna posebna stvar je bila što se to počelo prenositi na poziciju dva naroda, što je potpuno nedopustivo. Ja sam stalno govorio da moramo napraviti taj odnos, graditi međusobno povjerenje – istakao je Čović.

Lider HDZ-a, kako kaže, tražio je da se stave na sto svi problemi između dvije stranke i da se promijene potpuno neke stvari kako bismo dobili evropski status.

“A to onda znači radikalne reforme koje treba provesti. Imali smo vlast na razini BiH koja je četiri godine bila u zastoju. Mnogo toga nije funkcioniralo. Puno je tu nekih nepovjerenja, oko CIK-a…

Znate šta je bilo tu sve. Čak i u samoj kampanji jezik koji je koristio naš partner. Jednostavno, nije bilo pružene ruke i procjena je da treba pokušati na drugačiji način voditi politiku u BiH i to je razlog zašto s drugim partnerima formiramo vlast – kazao je Čović.

Bilo poziva

Na pitanje je li razgovarao s Bakirom Izetbegovićem, je li bilo poziva od lidera SDA da sjednu, razgovaraju, Čović je odgovorio:

“Nisam razgovarao osobno s gospodinom Izetbegovićem. Bilo je poziva i dopisa s te strane. Na drugim razinama je rađeno unutar stranaka, ali ja osobno nisam se ni sastajao ni razgovarao s Izetbegovićem.

Čović je mišljenja da je važno prvo potpisati program, vidjeti šta treba doraditi, a tek onda ide druga faza, to su kadrovska rješenja i imenovanja.

Uvjeren je da nema razloga da nemamo ni Vladu FBiH ni Vijeće ministara do kraja godine.

“Mi moramo stabilizirati, ne samo političke nego i socijalne i ekonomske i sve druge prilike u zemlji. Potrebna nam je pravna država, nastavak puta ka EU integracijama. I na tome moramo raditi svi zajedno – istakao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.