Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Stipe Prlić o skandaloznom HDZ-ovom prijedlogu: “Licemjeran pokušaj pravdanja vlastitog neuspjeha”

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvao je za danas u 10 sati hitnu sjednicu ovog Doma.

Na sjednici bi trebao biti razmatran zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda, Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka, da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Sjednica je bila zakazana i jučer, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz Kluba srpskog naroda.

Komentirajući HDZ-ove prijedlog Izbornog zakona u BiH predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Stipe Prlić za portal Radiosarajevo.ba kaže:

“Odgovor je samo jedan. Licemjerno je predlaganje zakona za kojeg se zna da nema podršku. Ovo mi sve upućuje na pokušaj pravdanja vlastitog neuspjeha svom biračkom tijelu: ‘Evo sve smo učinili – nije do nas. Ne daju nam Bošnjaci'”, kaže Prlić.

On ističe da se ovakve aktivnosti provode isključivo radi mobilizacije svoga izbornog tijela u godini Općih izbora.

Inače, u Sarajevu je ove sedmice održana godišnja konferencija Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine na kojoj se, uz ostalo, govorilo i o izmjenama Izbornog zakona BiH i ustavnim promjenama u BiH.

“Izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona trebaju ići u smjeru koji će poštovati principe ZAVNOBiH-a i referendumskog pitanja o neovisnosti BiH, u kojima su sadržani svi važni principi koji će pomiriti nacionalno i građansko u Bosni i Hercegovini”, istaknuo je Prlić.

Nadalje, pojašnjava kako većina ljudi, posebno u Federaciji BiH, smatra da su Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH dva najznačajnija praznika u BiH.

“Za ta dva praznika nema nikakvih problema. Posebno kada je u pitanju Referendum o neovisnosti. Referendumskom pitanje je temelj na kojem bi mogli razviti Ustav BiH i vjerujte da bi u BiH u kratkom periodu postali normalno društvo. Ovih dana smo svjedoci da se citira samo jedan dio referendumskog pitanja, a to je prva rečenica:

‘Jeste li za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu državu ravnopravnih građana…’. I tu se stavlja točka. Dalje se zaboravlja ‘…državu naroda BiH, (tada) Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda u koji u njoj žive’. Dakle, samo poštivanjem tog referendumskog pitanja može se izgraditi uspješno i demokratsko bh. društvo“, smatra Prlić.

Jedan čovjek, jedan glas

Tokom konferencije HNV-a spomenut je i koncept “jedan čovjek, jedan glas”. O tome Prlić veli:

“Pa, mi imamo koncept ‘jedan čovjek, jedan glas’ od mjesne zajednice od županijskih parlamenata, Federacije BiH i države. Ali opet se zaboravlja drugi dio rečenice. A to je da treba zaštiti i kolektivna prava, ali naći načina da se zaštite prava svih. Konferencija HNV-a je pokazala jedinstvo i da želimo graditi društvo ravnopravnih i građana i naroda, svih koji u njoj žive.”

Pakt SDA, HDZ, SNSD

Inače, HNV je stava da nacionalne stranke HDZ, SDA i SNSD jesu partije “koje nemaju viziju kako integrirati bosanskohercegovačko društvo i državu”.

“Vjerujem da politike ovih stranaka nisu na tragu rješenja za BiH, jer ne mogu ništa da se dogovore. Ovakvo stanje kakvo je u bh. društvu je Bogom dato samo za njih. Mogu raditi sve. Mogu se prodavati za ‘prve u Bošnjaka’, ‘prve u Hrvata’ i ‘prve u Srba’. Oni djeluju kao zakon spojenih posuda, jednostavno su uvezani… Sve rade u korist jednog, drugog ili trećeg”, kaže Prlić za portal Radiosarajevo.ba.

Kako vratiti ljudima nadu da postoji rješenje, jer građanima BiH nije do kriza i sukoba, pitamo, na kraju, Prlića.

“Na moju žalost to će biti teško, moramo se boriti. Većina normalnog naroda želi da u miru živi i radi, da može sebi i porodici osigurati uvjete za življenje, ali…”, zaključuje Stipe Prlić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.