Predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH bez dlake na jeziku izjavio: “Iz Beograda i dalje puše jak vjetar u leđa!”

Posljednje

Proslava 9. januara, neustavnog “dana RS” predstavlja kontinutitet antiustavnog djelovanja čelnika ovog bosanskoghercegovačkog entiteta, koje su započeli presuđeni ratni zločinci, a nastavili njihovi nasljednici poput Milorada Dodika, navodi se ovo u reakciji predsjednika Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) Nermina Ogreševića.

– Ono što je prethodilo današnjem neustavnom obilježavanju 9. januara, nacionalističko divljanje u Priboju, Gacku i Prijedoru gdje se ponovo moglo čuti veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, zatim skandalozne izjave predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da “kule u Njujorku nisu rušili Srbi već mudžahedini iz BiH”, uz praktično prijetnje zastupnika Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu da “ili će se uvažavati prava sva tri naroda ili neće biti mirne i stabilne BiH”, govore da je na sceni očigledno koordinirano antibosansko djelovanje, ističe Ogrešević.

On potcrtava kako sva ova dešavanja potvrđuju da velikosrpska ideja i dalje živi, te da je u Bosni i Hercegovini njen glavni protagonista Milorad Dodik.

– Njemu očigledno iz Beograda i dalje puše jak vjetar u leđa. To koriste i neke hrvatske politike, koje očito nisu odustale od trećeg entiteta.

Nakon neustavnih odluka o prijenosu nadležnosti s države na entitet RS, zbog čega su, između ostalog, uslijedile i sankcije američke administracije, rukovodstvo RS predvođeno Miloradom Dodikom nastavlja kršiti Ustav i zakone proslavom neustavnog „dana RS“.

Zbog toga pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da sankcionira sve one koji učestvuju u proslavi 9. januara – naveo je Ogrešević.

On smatra da udari na državu Bosnu i Hercegovinu moraju biti motiv i probosanskim strankama da ne budu u defanzivi.

– U vrijeme kada se otvoreno radi na rušenju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, potrebno je zaboraviti na stranačko neslaganje o manje bitnim pitanjima, te se zajedničkim snagama oduprijeti secesionističkom djelovanju i aktivno se boriti za jedinu nam domovinu.

Jer, sada je jasno da se Dodik očigledno nema namjeru zaustaviti – poručio je Ogrešević.

Leave your vote