Predsjednik Naše stranke Edin Forto poručuje: “Za razliku od Izetbegovića i SDA – mi Čoviću nećemo davati bianco čekove!”

Predsjedništvo Naše stranke na sjednici održanoj 14. oktobra razmatralo je rezultate izbora, pitanje formiranja vlasti te odluke visokog predstavnika s fokusom na popunu Doma naroda Federacije BiH.

Tim povodom o ovim temama za portal Radiosarajevo.ba govori predsjednik Naše stranke i aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Schmidt i mnogo zapaljive retorike

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na nametanje odluke visokog predstavnika za BiH i posljedice navedene odluke? Ponegdje se u javnosti Našoj stranci zamjerala „šutnja“ na ove teme…

Forto: Mnogo je zapaljive retorike o toj temi. U Našoj stranci smo jasno rekli šta nam ne odgovara. Prva stvar je da su neka pravila igre nametnuta nakon što je utakmica netom završena, u izbornoj noći.

To nije dobro, jer bi mnogo toga bilo drugačije da smo pred izbore imali tu odluku, ili da je ona donesena s namjerom da se implementira prilikom sljedećih izbora.

Druga stvar koju zamjeramo je što Ostali nisu izjednačeni s konstitutivnim narodima ni po broju u Domu naroda ni po mogućnosti odlučivanja. I treća stvar je što se isti mehanizmi zaštite kolektivnih prava ne nametnu u RS kad su u pitanju Bošnjaci, Hrvati i Ostali.

Mi ćemo se nastaviti boriti da, bez obzira na odluku visokog predstavnika, svi naši građani imaju jednaka prava na svakom pedlju naše zemlje.

Jeste li zadovoljni rezultatima Naše stranke na Općim izborima 2022.?

Forto: Uvijek može bolje, ali uzimajući u obzir da je desnica u BiH zadnjih 30 godina oblikovala društvo i imala gotovo apsolutnu vlast, a da su isti takvi desničarski trendovi eskalirali u Evropi, za jednu liberalnu partiju ponoviti rezultat iz 2018., na nekim nivoima čak ga i nadmašiti, učvrstiti svoje biračko tijelo, izgraditi potencijal za njegovo širenje, biti poželjan koalicioni partner su činjenice koje stvaraju optimizam i, moram vam reći, da smo mi u Našoj stranci zadovoljni.

Vjerujete li, ipak, da je SDA bliža formiranju vlasti sa HDZBiH? Predsjednik SDA Bakir Izetbegović proučio je Čoviću da bi formiranje vlasti sa jedanestorkom bio eksperiment?

Forto: Izetbegović je u pravu u jednoj stvari. HDZ će se, ako pristane da ide u vlast bez SDA, suočiti s jednim potpuno novim odnosima u upravljanju državom i Federacijom. Neće dobijati bianco čekove koje ispunjava željama i prohtjevima svojih političara i njima bliskih ljudi, a na štetu građanki i građana.

Također, HDZ neće nama davati nikakve bianco čekove zauzvrat. A upravo je to Izetbegović rekao HDZ-u: S Trojkom nećete moći kako hoćete, morat ćete raditi u interesu države.

Takav odnos, takav su imali sa SDA, jeste njima lakši, samo pitanje je koliko je on više moguć. Crne liste se pune njihovim političarima, gube međunarodni kredibilitet, građani se iseljavaju…

Mnogo je stvari koje tjeraju nacionalne partije na poboljšanje vlastitog kredibiliteta kako na međunarodnom planu, tako i u očima građana.

Cijeli intervju čitajte na Radiosarajevo.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.