Predsjednik Naše stranke Edin Forto žestoko poručio: “Ne postoji stvarni diplomatski pritisak iz BiH prema Američkom kongresu, prema Senatu, prema Briselu…”

Predsjednik Naše stranke Edin Forto govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH prouzrokovanoj prijetnjama otcjepljenjem koje dolaze iz RS-a kao i o blokadi državnih institucija.

Forto je naglasio da je jedan od uslova za rješenje krize taj da i domaći politički akteri, koji tvrde da su za normalnu Bosnu i Hercegovinu, kao i dio međunarodne zajednice prijateljski nastrojen prema Bosni i Hercegovini počnu Milorada Dodika tretirati kao sigurnosnu prijetnju.

“Država BiH ima jedan broj diplomata koji se bore protiv nje. To su često oni koje su postavili HDZ i SNSD. Često se desi da ljudi koji predstavljaju BiH širom svijeta po multilateralnim institucijama i vrlo bitnim ambasadama i predstavništvima BiH rade protiv BiH”, rekao je Forto tokom gostovanja u emisiji Polis na TVSA.

Prema Fortinim riječima, dio odgovornosti snose i oni koji su za Bosnu i Hercegovinu, jer ne rade dovoljno dobro.

“Onaj mali dio koji pripadne normalnim političkim snagama, koji barem ne ruše BiH, oni ne rade dovoljno ili nisu u prošlosti radili dovoljno. BiH se može odbraniti izrazito jakom diplomatijom, jakim diplomatskim naporima koje mi nismo vidjeli. Iz našeg Predsjedništva, iz našeg Ministarstva vanjskih poslova evo u zadnje tri godine najdalje što dobace je govorno područje gdje se mi razumijemo. Ne postoji stvarni diplomatski pritisak iz BiH prema Američkom kongresu, prema Senatu, prema Briselu koji treba da nas gura u pravcu jedne normalne države. Toga nema. S druge strane, vrlo je jak i vrlo organizovan pritisak preko Beograda, preko Zagreba i iz BiH za nešto potpuno drugo i onda se mi čudimo kada dođu strani diplomati i ponude nam nešto što nije dobro”, rekao je Forto.

U tom kontekstu govorio je i o jučerašnjem sastanku s predstavnicima američke administracije i EU koji su imale stranke opozicije na državnom nivou, uključujući i Našu stranku.

“Prvo želim reći da se ne radi samo o pregovorima o Izbornom zakonu. Prije svega govori se i o izmjenama Ustava kao što je jedna značajna izmjena Ustava u smislu implementacije presude Sejdić – Finci. O tome se pregovara. Neke od opcija koje smo čuli, već dugo kruže u javnosti. Možda da se skinu etnički predznaci članova Predsjedništva i Doma naroda na državnom nivou. Neki politicki lidera za takvu izmjenu Ustava očekuju neku vrstu kompenzacije kroz Izborni zakon. Želim podsjetiti javnost da bi se Ustav izmijenio potrebna je dvotrećinska većina u Državnom parlamentu a da bi se Izborni zakon promijenio, potrebna uobičajena natpolovična većina. Tako da je za ustavne izmjene potrebno prikupiti širu bazu u Parlamentu BiH i vjerovatno je to jedan od razloga što međunarodni zvaničnici ne razgovaraju samo s vladajućom koalicijom koja je nego i s opozicijom”, poručio je predsjednik Naše stranke.

Forto je izrazio i sumnju u kontekst u kojem se pregovori odvijaju da je možda i svjesno napravljen kako bi se pristalo na bilo šta.

“Meni je čudno da razgovaramo u atmosferi straha i da nikako ne adresiramo problem tog konteksta u kojem donosimo ovu odluku, kao da je neko dao zeleno svjetlo da se ovako zaoštri kako bi mi pristali na bilo šta”, naglasio je Forto.

Podsjetio je i na činjenicu da su jedini prijedlozi ustavnih promjena koji su u parlamentarnoj procedure oni koje je predložila Naša stranka te pozvao sve koji se nazivaju probosanskim da prvo razgovaraju o tom prijedlogu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.