Predsjednik NSRS Nenad Stevandić: Nemojte misliti da ne možemo da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese

U Sarajevu je danas održan sastanak koalicije na državnom nivou, koji nije polučio naročite zaključke. Bilo je govora o sudovima BiH, a nije postignut dogovor o sjedištu Apelacionog odjeljenja. Nakon susreta prvi se obratio predsjednik RS, Milorad Dodik, rekavši kako je naredni sastanak nemoguć, “jer je ovaj bio određen kao ključni.”

Nakon Dodika obratio se i predsjednik NSRS, Nenad Stevandić, rekavši kako je “uzrok svih problema mentalitet prihvatanja protektorata u FBiH.”

“Zato mi uvijek dođemo spremni, a sa druge strane imamo ministre i predsjednike stranaka koji nam kažu kako ne mogu garantovati da će njihovi poslanici glasati za ono što se dogovori.

To je neozbiljno, oni su žrtve psihologije prihvatanja protektorata”, ponovio je Stevandić.

Na to se nadovezao i izjavom kako je “sramota za parlamentarce prihvatati da neko odredi zakon po kojem će neko biti uhapšen.”

“Nemojte misliti da mi u RS nemamo svoja rješenja i da mi nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama”, naveo je.

Dodao je da je vrijeme na današnjem sastanku izgubljeno, s obzirom da predstavnici iz RS insistiraju da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u Banja Luci, za razliku od njihovih partnera iz FBiH.

Kaže da vlast u entitetu Republika Srpska ne prihvata protektorat i da im neko nameće zakone.

“Ne moramo se konsultovati sa OHR-om i ambasadorima prije sastanka.

Sramota je pokazivanje tolikog animoziteta i netrepeljivosti prema Banjoj Luci, posebno kada je u pitanju sjedište neke ustanove.

U Federaciji se Trojka ne može ništa dogovoriti.

Ništa ih ne interesuje osim njihove pozicije. Gubimo vrijeme na pregovorima koji nisu propali zbog nas”, rekao je Stevandić.

VEZANI TEKST: Milorad Dodik vidno rastresen nakon sastanka državne koalicije u Sarajevu

Podsjetimo, Dodik je 16. oktobra izašao na prvo ročište u Sudu BiH, koji se protiv njega vodi zbog nepoštivanja odluka koje je donio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.