Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić veoma žustro prozvao NATO: “Očekujemo od vas garanciju za mir, a ne instrumente”

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić se danas oglasio saopštenjem za javnost u kojem je prozvao NATO nakon donacije instrumenata.

Naime, američka neprofitna organizacija Spirit of America u partnerstvu sa NATO Štabom Sarajevo i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine provodi projekat donacije muzičkih instrumenata učenicima osnovnih i srednjih muzičkih škola u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kao drugi korak u realizaciji ovog projekta, ove sedmice predstavnici organizacije Spirit of America posjetili su BiH i donirali muzičke instrumente muzičkim školama u Prijedoru, Bihaću, Mostaru, Stocu i Trebižatu. Svi instrumenti kupljeni su u BiH, a vrijednost donacije je preko 30.000 KM.

Hadžikadić je u svojoj Facebook objavi na ovu vijest reagovao napisavši: “Očekujemo od NATO-a garanciju za mir, a ne instrumente”.

“Dok se Bosna i Hercegovina nalazi pred velikim bezbjednosnim izazovima, NATO nam poklanja muzičke instrumente u vrijednosti od 30.000 KM.

Iako sam pacifist i vjerujem kako dobro pobjeđuje zlo, nisam siguran šta u ovom trenutku predstavlja ova donacija. Postali smo evropski centar ruskog utjecaja, politike separatizma i federalizma, a susjedski apetiti iz 90-ih doživljavaju reinkarnaciju.

Narod Bosne i Hercegovine od NATO pakta očekuje bezbjednosne garancije i njihovu intenzivniju prisutnost, kako bi se zaštitili mir i država, a ne samo instrumente”, naveo je Hadžikadić.

Hadžikadić se danas osvrnuo i na ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova jer je nedavno najavljeno da će se obratiti na posebnoj sjednici NSRS

“Hoće li Kalabuhov po uzoru na Čovića dobiti aplauz u NSRS”, zapitao se Hadžikadić pa nastavio:

“Vidjevši da mu “ide od ruke”, Dodik je ponovno zakazao posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a, na temu bezbjednosne situacije i uloge RS-a unutar nje.

Na sjednici će se obratiti Igor Kalabuhov, ruski ambasador u našoj zemlji, koji već mjesecima unosi nemir i otvoreno prijeti”, dodao je.

Istakao je da Dodik ovim potezom pravi presedan.

“Dok druge evropske zemlje jasno osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i diplomatski ignorišu agresivnu Rusiju, Dodik čini presedan i poziva ruske zvaničnike da tumače bezbjednosnu situaciju i dijele savjete.

Hoće li Kalabuhov, u stilu Dragana Čovića, dobiti gromoglasni aplauz iz skupštinskih klupa?

Hoće li politička elita entiteta RS nastaviti put sukoba, šireći plamen netrpeljivosti i nacionalizma sa Zapadnog Balkana na cijeli kontinent? Hoćemo li svi mi i dalje biti samo pasivni posmatrači”, zaključio je Hadžikadić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.