Potpredsjednik RS Ćamil Duraković bez imalo zadrške poručio: “Milorad Dodik nije spreman da dotakne ključnu tačku u kojoj bi bio sankcionisan”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Twitter nalogu najavio je referendum o otcjepljenju ovog entiteta, piše portal Danas.

Kako je napisao, referendum bi mogao da se održi do kraja godine.

“Borit ćemo se na svoj, politički način, sve dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, čime bismo toj instituciji vratili autoritet“, piše na njegovom Twitteru.

Ovu Dodikovu najavu, ali i trenutnu političku situaciju u BiH, za Danas je komentarisao Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske.

“On je u tome ekspert”, ističe Dukarović i dodaje da je ovaj put spominjanjem referenduma do kraja godine Dodik “prešao crvenu liniju”.

Prema riječima našeg sagovornika, dobro je to što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristio bonska ovlaštenja i poništio zakone donete u Narodnoj skupštini Republike Srpske o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

Podsjetimo, Schmidt je poništio oba zakona, i nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se udar na ustavno-pravni poredak i nesprovođenje odluka visokih predstavnika definišu kao krivično djelo, za šta su predviđene zatvorske kazne, kao i smjene sa dužnosti.

Duraković navodi da je taj potez shvatio tako da međunarodna zajednica želi da ojača državne insistucije BiH kako bi se suprostavile antiustavnom djelovanju Dodika.

“Dodik nije spreman da dotakne ključnu tačku u kojoj bi bio sankcionisan”, ukazuje Duraković za Danas i kaže da ne vjeruje da će doći do eskalacije i pooštravanja političkih tenzija zbog Dodikovih poteza.

Duraković smatra da za Dodika “nema nazad”, jer bi bio “ismijan od naroda i opozicije”.

“On će nastaviti da se igra, neće se povući”, smatra Duraković i dodaje da je novo kod Dodika to što je na nedavno održanom sastanku Trojke u Konjicu vrijeđao genocid u Srebrenici i psovao.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.