Predsjednik SAD Joe Biden bez imalo uvijanja direktno poručio: “Ja i američki lideri vidimo član 5 NATO-a kao “svetu obavezu”

Američki predsjednik Joe Biden je, dok je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, rekao da je mir u Evropi direktno povezan sa stabilnošću u Sjedinjenim Državama, dodajući da se nedostatak akcije u dva svjetska rata “vratio da nas proganja”.

“Sposobnost Amerike da ispuni svoju ulogu u drugim dijelovima svijeta počiva na ujedinjenoj Evropi, sigurnoj Evropi. Učili smo iz tužnog iskustva u dva svjetska rata, kada smo ostali po strani i nismo bili uključeni u stabilnost Evrope , uvijek se vraća i proganja nas, Sjedinjene Države”, rekao je Biden – prenosi CNN.

„Tako da već dugo govorim, kao senator koji je ovdje bio u posjeti, član Odbora za vanjske poslove, kao potpredsjednik osam godina, sada kao predsjednik, da je stabilnost u Evropi kritično važna za Sjedinjene Države u u smislu našeg interesa. Ne samo u Evropi, već i širom svijeta“, nastavio je.

Biden je također rekao da on i američki lideri vide član 5 NATO-a kao “svetu obavezu”.

Član 5 je princip da je napad na jednu članicu NATO napad na sve članice.

Biden je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin misli da će svojom invazijom na Ukrajinu moći podijeliti zemlje NATO-a.

“Jedinstveni najvažniji kriterijum u ovom svijetu koji se mijenja… jeste da NATO ostane apsolutno, potpuno, potpuno ujedinjen. U našim tačkama gledišta nema razdvajanja. Da šta god da radimo, radimo složno, i svi – svi – dolazi,“ rekao je.

Američki predsjednik je također priznao pritisak ukrajinskih izbjeglica na Poljsku, pozivajući se na situaciju na američko-meksičkoj granici.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.