Predsjednik SDA Bakir Izetbegović informisao visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su izmjene Izbornog zakona prihvatljive za SDA

Visoki predstavnik u BiH razgovarao je danas sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Izetbegović je neke od detalja razgovora iznio u objavi na svom Facebook profilu.

“Upravo sam završio telefonski razgovor sa Visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona BiH”, napisao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je Visokom predstavniku iznio stav SDA o ovom pitanju.

“Prihvatljive su hitne izmjene koje će unaprijediti integritet izbornog procesa, kao i izmjene koje se odnose na poboljšanje funkcionalnosti Federacije BiH.

Naglasio sam da sve preko toga može biti predmetom pregovora koji će uslijediti tek nakon završetka izbora i formiranja nove strukture vlasti”, dodao je lider SDA.

Konsultacije su održane i sa liderom DF-a i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Iz kabineta Željka Komšića je saopćeno sljedeće:

“Ured Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvršili su konsultacije na kojima je zaključeno da će kabinet člana Predsjedništva BiH dostaviti kancelariji Visokog predstavnika BiH zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i izborni zakon BiH.

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade,

te apelaciju dr. Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH”, navedeno je na kraju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.