Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na televiziji prokomentarisao: “Mislim da je Dragana Čovića i Milorada Dodika neko savjetovao da se ne kandiduju za Predsjedništvo”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je danas za BHRT posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Govorio je o izborima, kandidatskom statusu za našu zemlju, NATO putu, ekonomskim prilikama i drugim temama.

Izetbegović je, tokom gostovanja u programu BHRT-a, govorio o svom nedavnom sastanku sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyiem .

“Odlazak u Brisel mogao bi biti korak naprijed. Sve zavisi koliki autoritet ima Varhelyi. Pokušao je da utječe na Čovića i Dodika po pitanju provođenja prioriteta EU kako bi BiH dobila taj kandidatski status. Ono što sam ja tražio od njega je četvrti zakon – fer i korektni izbori”, naveo je Izetbegović.

Kako je rekao, na ovaj način Čović bi mogao dokazati svoje tvrdnje.

“Ako žele da dokažu, ono što Čović tvrdi, da su nosioci evropskih vrijednosti, treba da dignu kočnicu i omoguće jedan transparentniji izborni proces sa manje krađa”, dodao je Izetbegović.

U nastavku je komentarisao današnje usvajanje Rezolucije o BiH u njemačkom Bundestagu.

“Hvala Bogu da imamo sazrijevanje i sagledavanje stanja u BiH. Njemačka je samo jedna u nizu. Razumijevanje stvari je važno. Međutim još uvijek se ‘hoda po jajima’, kako se kaže. Međutim, prije ili kasnije morat će se suprotstaviti određenim faktorima u BiH”, dodao je predsjednik SDA.

Dotakao se i teme rata u Ukrajini i njegovog utjecaja na geopolitičke prilike u svijetu i BiH.

“Putin je napravio kontra onoga što se nadao u Ukrajini. Međutim, za njega je BiH još uvijek nekoj “mekoj zoni”. Zahvaljujući tome mislim da ćemo ove godine dobiti kandidatski status. Evropa se definitivno uozbiljuje, ali liberalni režimi su ranjivi.

Kada bi se u Rusiji Putinu moglo desiti ovo što se desilo Johnsonu u Velikoj Britaniji. Mi smo liberalni režim, nekad smo i previše liberalni, čak i pretjerujemo. Posebno u FBiH, a posebno u Sarajevu”, dodao je Izetbegović.

Neizbježne su bile i ekonomske teme, poskupljenja, ali i povećanja plaća političkih dužnosnika.

“Ne može se narediti ekonomiji kako da se kreće. Ne može se zaustaviti cunami. Neće mlijeko biti jedna marka, bit će možda dvije ili tri, ali onda plaća treba biti 1.500 KM. Ne kažem da je u FBiH dobro ali je 20 posto manje loše nego recimo u RS-u”.

Na kraju je komentarisao i to što se za Predsjendištvo na izborima nisu kandidovali predsjednici HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.

“Mogu nagađati da ih je neko posavjetovao da se ne kandiduju. Mislim da im je neko kazao da ne idu na tu poziciju”, zaključio je Izetbegović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.