Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne krije nezadovoljstvo: “OHR je isključivo zahtjevima HDZ-a izašao ususret, a ignoriše diskriminaciju u RS-u”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas se nakon sjednice stranačkog predsjedništva, na kojoj su razmatrani izborni rezultati i izmjene Izbornog zakona BiH, obratio medijima.

Izetbegović je komentarišući odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kazao da se izašlo ususret isključivo zahtjevima HDZ-a i omogućilo im se da budu nezaobilazan faktor u budućem formiranju vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH.

Izetbegović je kazao da visoki predstavnik istovremeno ignoriše decenijama prisutne diskriminacije u entitetu Republika Srpska.

“Brojke govore da nema diskriminacije hrvatskog naroda u FBiH, gdje imaju pozicije i funkcije, više nego im pripada po ustavu. Tražimo da tretira istinske probleme i da ih ne preskače”, rekao je.

Što se tiče hrvatskog i bošnjačkog naroda u Republici Srpskoj, Izetbegović je rekao da je tamo evidentna diskriminacija i da je potrebno osigurati simetrična i identična rješenja u oba bh. entiteta u pogledu Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a, kao i kod izbora predsjednika i potpredsjednika entiteta.

“I tu postoje teške diskriminacije i asimetrije”, dodao je.

Izetbegović je upozorio da bošnjački i hrvatski narodi u RS-u polako prestaju biti politički faktori u tom bh. entitetu.

“Pozivamo OHR da eliminiše diskriminatorska rješenja gdje Hrvati i Bošnjaci mogu doći u situaciju da izgube mehanizme vitalnog nacionalnog interesa u RS-u, kroz Vijeće naroda RS-a”, kazao je.

Lider SDA je najavio da će ova pitanja biti jedna od osnovnih aktivnosti te stranke u narednom periodu.

“Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, dok u RS-u to mogu biti npr. dva Srbina”, istakao je.

Što se tiče izbornog procesa, Izetbegović je izjavio da je izborni inžinjering bio prisutan i na nedavno održanim Općim izborima.

“Nakon ponovnog izbornog inžinjeringa i ogromnog broja nevažećih listića, cijenimo da OHR treba završiti i taj process.

Da treba iskoristiti priliku i finalno intervenisati na integritet procesa s elektronskim glasanjem kako bi se spriječile krađe. Bez toga neće biti fer i poštenih izbora u Bosni i Hercegovini”, zaključio je – prenosi Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.