Predsjednik SDA Bakir Izetbegović šokirao je javnost izjavom, poručio je da vrlo skromno živi: “Penzioner sam od prije dva dana”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pojasnio je večeras od čega živi nakon što više nije u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kazao je u Pressingu na televiziji N1 kako s liderima Osmorke, osim s liderom Naroda i Pravde, ima razgovore i to vrlo ležerne.

Na pitanje od čega će živjeti Izetbegović je odgovorio da je on penzioner od prije dva dana.

Poručio je da SDA “neće blokirati Federaciju BiH”, da će podržati Osmorku i HDZ, ali da neće odustati od borbe za onim što je predviđeno Ustavom i zakonom kao i to da neće izdati svoje glasače.

Istakao je kako su oni prva stranka po broju osvojenih glasova i samim time najjača stranka, te da će HDZ-u dati vremena “da shvati”. Otkrio je kako ga je Milorad Dodik zvao tri puta, ali da mu nije htio “ići na noge”, ali i da se nije sastao ni sa Draganom Čovićem.

Kako se sve preko noći okrene?

“Zavisi kako gledate stvari. Ja sam lider pobjedničke stranke, stranke koja ima duplo jaču podršku, duplo više parlamentarca nego sljedećega stranaka u FBiH”

Na državnom nivou imate najviše glasova, ali ste opozicija?

“Tu su se dogovorili. Kako reče Dodik, da će Srbi i Hrvati odlučiti ko će biti vlast. To neće moći uraditi u FBiH. Da je tu još Dodik sa svojom snagom vjerovatno bi nas i tu mogli prisiliti kao što su na državnom nivou”.

Bojite li se odlaska u opoziciju?

“Otkud vama da se bojimo? Jesmo za kada narod to odluči, a ne stranke koje su dobile tri puta manje podrške od nas. Kada budu imali više od nas neka nas izbace. DF i SDA su daleko najjača komponenta u federalnom Parlamentu, HDZ može dobaciti do 20-ak, ova grupacija Trojka maksimalno do 40, mi ćemo imati preko 40. Sa HDZ-om ovo je tripartitina konstitucija. Osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. Nažalost, to je tako. Dok je tako, moramo igrati po tim pravilima igre. Nije dobro na etničkom principu tvrdo postavljati stvari. Mislim da trebamo imati normalnu građansku državu. Imate tri predsjednika i potpredsjednika. Mi uvijek imamo najjaču komponentu. Da se grubi izrazim, radi se o shareholderima, ljudima koji imaju političke dionice, mi imamo najjače dionice. Najteže je osvojiti bošnjački klub – treba vam četiri puta više glasova nego srpski. Sama SDA ima 26 ruku, DF 12 to je 38”.

Koga još imate?

“Vidjećemo, ali ovo je već jače od onoga što ima Trojka i prateće stranke. HDZ ima za sebe”.

HDZ razmišljate izvući iz koalicije?

“Mi nikoga nemamo namjeru izvući nigdje. Oni koji imaju političke dionice trebaju sjesti da se dogovore”.

Poziv na koji nisu odgovorili?
“Strpit ćemo se. Daćemo g. Novaliću još vitamina, svakako je u dobroj kondiciji, planirani, neka se pripremi i još pričeka”.

Na još četiri godine?

“Ne daj Bože. Oni blokiraju, oni ne dolaze na sastanak. Tvrdoglavo neće da vide Ustav, istinu i konstrukciju ju. Imaju tri pobjedničke stranke gdje je SDA najjača i trebaju da se dogovore u vezi FBiH”.

Kako koalicijski kapacitet ako HDZ neće s vama?

“Neka neće. Evo nećemo mi s njima. Na primjer, od večeras kažemo da nećemo. Ne sviđa nam se ovo šta rade. Ne sviđa nam se ovaj servilni odnos Osmorke prema Dodiku. Je li možemo reći da nećemo? Možemo ali je jako nerealno ne vidjeti Ustav i da se konačno promijeni ova federalna vlada”.

Iz Osmorke kažu da mogu preglasati SDA?

“Neka svako radi ono šta može. Imaju normalne stvari i odnosi koje su fundirani na Ustavu i volji naroda i glasača. Oni koji to ne prate i neće, ne vide i siluju stvari ustvari prave blokade i probleme.

Iživljavanja bivših partnera nad SDA u izjavama i porukama?
“Kako može neko da se iživljavali nada mnom, ako ja ne dopustim? Ne mislim da je ovo ponižavanje ni iživljavanje. Ovo je djetinjasto ponašanje”.

Što se niste pozdravili sa Čovićem?
“Mahnuli smo jedno drugom”.

Izetbegović je, gostujući u programu N1 televizije rekao da “sluša neki unutarnji glas”.

“Loše sam se osjećao u prošlom mandatu u Domu naroda. Meni se ne sjedi više u Domu naroda. Tamo su visoke plaće”, poručio je lider SDA.

Na pitanje od čega će živjeti Izetbegović je odgovorio da je on penzioner od prije dva dana.

“S nekom solidnom penzijom i mogu da živim od toga. Dakle ja vrlo skromno živim. Ja nisam na godišnji odmor otišao ni ove, ni prošle godine. Nemam nikakve izdatke skoro, nemam automobil, ja sam vrlo jedan skroman čovjek, meni nikakve posebne pare ne trebaju imam sasvim dovoljno za svoj život”, dodao je Izetbegović poručivši da ima nešto ušteđevine i “tako dalje”.

Podsjećamo, Izetbegović više nije u Domu naroda i ne obnaša nikakvu funkciju na niti jednom nivou vlasti.

Pogledajte kratki snimak i šta je poručio Izetbegović.

Pogledajte i cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.