Predsjednik SDA Sandžaka Ugljanin: “Očekujem izvinjenje Vučića i Ružića zbog zastrašivanja prosvjetnih radnika i djece”

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da očekuje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da se izvine prosvjetnim radnicima kojima su prijetili, kao i djeci i njihovim roditeljima.

Kako se navodi u saopćenju njegove stranke, on je ocijenio da nametanje srpske nacionalne himne djeci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji cilj pokušaja asimilacije s ciljem promjene identiteta.

– Šta treba djeca bošnjačke nacionalnosti da pjevaju, da ne bih sada govorio dijelove himne. Ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvjete i predsjednik Srbije, pa neka vide ima li smisla da bilo koje dijete druge nacionalnosti glasno pjeva, čita i da se moli za ovo – naveo je Ugljanin.

On je istakao da je jedan od ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, promjena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije, uključujući i promjene zastave i himne u one koje bi svi građani osjećali svojim.

– Po svojoj sadržini, ova državna himna, odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine više od 20 posto stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i djelimično u Sandžaku – ocijenio je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, izjave Vučića i Ružića predstavljaju zlonamjernu zloupotrebu državničke funkcije, ocjenjujući da su te neprimjerene izjave u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke djece i prosvjetnih radnika u Sandžaku.

Podsjetimo, nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem je učiteljica Adela Karaahmetović Melajac đacima prvacima u Novom Pazaru na početku školske godine pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, Ružić je oštro reagovao.

Kazao je da to predstavlja “skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima”.

– Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvjetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora – naglasio je Ružić.

Vučić je kazao da smatra da je “sramota i da nije dobro da pojedine društvene grupe, političari i mediji vređaju na najgori i najbesmisleniji mogući način sve ono što predstavlja jedinstvo i zajedništvo naše zemlje, našu himnu i našu zastavu”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.