Predsjednik SDA Sandžaka Ugljanin: “Očekujem izvinjenje Vučića i Ružića zbog zastrašivanja prosvjetnih radnika i djece”

Događaji Posljednje Vijesti

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da očekuje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da se izvine prosvjetnim radnicima kojima su prijetili, kao i djeci i njihovim roditeljima.

Kako se navodi u saopćenju njegove stranke, on je ocijenio da nametanje srpske nacionalne himne djeci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji cilj pokušaja asimilacije s ciljem promjene identiteta.

– Šta treba djeca bošnjačke nacionalnosti da pjevaju, da ne bih sada govorio dijelove himne. Ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvjete i predsjednik Srbije, pa neka vide ima li smisla da bilo koje dijete druge nacionalnosti glasno pjeva, čita i da se moli za ovo – naveo je Ugljanin.

On je istakao da je jedan od ciljeva SDA Sandžaka, kao parlamentarne stranke, promjena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije, uključujući i promjene zastave i himne u one koje bi svi građani osjećali svojim.

– Po svojoj sadržini, ova državna himna, odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine više od 20 posto stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i djelimično u Sandžaku – ocijenio je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, izjave Vučića i Ružića predstavljaju zlonamjernu zloupotrebu državničke funkcije, ocjenjujući da su te neprimjerene izjave u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke djece i prosvjetnih radnika u Sandžaku.

Podsjetimo, nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem je učiteljica Adela Karaahmetović Melajac đacima prvacima u Novom Pazaru na početku školske godine pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, Ružić je oštro reagovao.

Kazao je da to predstavlja “skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima”.

– Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvjetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora – naglasio je Ružić.

Vučić je kazao da smatra da je “sramota i da nije dobro da pojedine društvene grupe, političari i mediji vređaju na najgori i najbesmisleniji mogući način sve ono što predstavlja jedinstvo i zajedništvo naše zemlje, našu himnu i našu zastavu”.

Leave your vote