Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na press konferenciji komentarisao je američke sankcije: “Da postoji vladavina prava, tužilaštvo bi tražilo dokaze”

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je komentarisao posljednje izrečene američke sankcije te je govorio o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je izjavio na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predsjednici SDP-ovih koalicionih partnera Edin Forto (NS) i Elmedin Konaković (NiP), sankcije bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Mehmedu Osmanagiću, direktoru Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Draganu Stankoviću i vođi narko-kartela Edinu Gačaninu pokazuju koliko su institucije privatizovane.

Napomenuo je da je ranije poručio da nije bilo primjereno privesti Osmanagića dok je bio direktor OSA-e – javlja Klix.ba.

“Rekao sam da to nije primjereno da je to neka vrsta državnog udara, jer se ne privode oni koji su na takvoj poziciji, već ih treba smijeniti. To je praktično treći čovjek u zemlji, koji vodi brigu o sigurnosti”, naglasio je.

Prema Nikšićevim riječima, da postoji vladavina prava, tužilaštvo bi od Ambasade SAD-a tražilo dokaze ili ako ništa, pozvalo sankcionisane na informativni razgovor.

Drago mu je što su Sjedinjene Američke Države, kako je izjavio, prepoznale nelegalne aktivnosti po pitanju državne imovine, misleći na sankcionisanog Stankovića, a da Gačanina ne treba ni komentarisati.

Govoreći o formiranju Vlade FBiH, ukazao je da je jučer razgovarao, kako je naglasio, s jednim od partnera u USK koji u ovom kantonu formirao vlast sa SDA.

“Dobio sam uvjeravanje da ostaju na pozicijama na kojima smo potpisali sporazum iako je to kontra tog sporazuma”, istakao je.

Očekuje da će u zakonskom roku za formiranje Vlade FBiH biti jasno da li postoji većina za formiranje ove vlade ili će, kako je kazao, biti blokada formiranja vlasti.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto na današnjoj konferenciji za medije koju su organizovali SDP, NiP i NS komentirao je aktuelnu političku situaciju u državi i sankcije Sjedinjenih Američkih Država pojedincima iz BiH.

Forto se naročito osvrnuo na američke sankcije koje je administracija ove države nametnula bivšem prvom čovjeku Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću i nizu drugih pojedinaca.

“Ovi detalji kojih smo bili svjesni predstavljaju grčevitu borbu za opstankom u institucijama BiH koje su kidnapovane u prethodnom periodu. Ovo najbolje pokazuje da ovo više nije borba za opstankom na vlasti već borba manje grupe pojedinaca za opstankom na slobodi”, rekao je Forto.

Poručio je kako se Bosna i Hercegovina suočava sa definicijom pojma oteta država.

“Oteta država je ona u kojoj institucije služe manjoj grupi ljudi, a ne građanima. Svi detalji koji izlaze na vidjelo ukazuju na to. Ako postoji administracija koja je prijateljski nastrojena prema BiH i za to da se država jača, prebacuju ovlasti na nivo BiH i da idemo u EU i NATO integracije to je američka. Ne mogu pomisliti da bi naveli onakve stvari da nisu sto posto pouzdane”, mišljenja je Forto – prenosi Klix.ba.

Na kraju, predsjednik Naše stranke je naglasio kako je pred strankama Trojke borba da se institucije vrate građanima kojima i pripadaju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.