Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić žestoko odgovorio Dodiku: Kreneš li u otcjepljenje, najviše će izgubiti RS

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić reagovao je na prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako će u entitetu RS proglasiti nezavisnost. Nikšić se oglasio na svom zvaničnom Facebook profilu te kazao kako se Dodik ne smije zanositi.

“Neka se Dodik ne zanosi, krene li u otcjepljenje, najviše će izgubiti Republika Srpska. Uglavnom pokušavam da ne reagiram na svakodnevne prijetnje i ucjene kojim svjedočimo na našoj političkoj sceni.

Siguran sam kako su takve izjave za jednokratnu upotrebu sračunate da izazovu reakciju jer samo tada dobijaju na važnosti i značaju.

Međutim, sinoćnjim gostovanjem na entitetskom javnom servisu RTRS Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta i lider vladajućeg SNSD-a, prijeti momentalnim otcjepljenjem u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini”, naveo je Nikšić.

Potom je dodao:

“Naravno da ne treba podcjeniti Dodikov kapacitet da napravi probleme državi BiH i svim njenim građanima i narodima. Nakon što je pred Sudom BiH pokrenut krivični postupak protiv njega, Dodik očito, kao rješenje svojih problema sa otvorenim kršenjem zakona vidi u daljnjoj eskalaciji odnosa.

Ne volim koristiti teške riječi i prizivati nevolje, ali ovo jednostavno ne mogu prešutiti, jer želim upozoriti na pogubne posljedice koje takva odluka može proizvesti.

Siguran sam kako je i on toga svjestan, kako bi takvi potezi izazvali nove sukobe i krvoproliće.

Proizveo bi taj čin nesagledive posljedice, prije svega za entitet kojem se nalazi na čelu i narod koji kaže da predstavlja i o čijoj sudbini, navodno, brine.

Nema dileme – institucije države BiH, institucije Federacije BiH, međunarodni prijatelji BiH, prije svih SAD, imaju načina da bez ikakvog ustezanja reagiraju na prvi praktični secesionistički korak.”

Između ostalog, naveo je kako svaka ovakva izjava povećava redove naših građana koji odlaze iz Bosne i Hercegovine.

“Teško će za takve poteze neustavnog odvajanja dijela suverene i međunarodno priznate države BiH naći saveznika bilo gdje u svijetu.

Zato još jednom pozivam Dodika, a posebno one koji ga sokole i guraju u tom pravcu dajući mu lažnu nadu, da dobro razmisle o javno izgovorenim prijetnjama i najavi poduzimanja antidržavnih, antidejtonskih i potpuno neustavnih koraka.

Svaka ovakva tenzija, svaka takva izjava, povećava redove naših građana koji odlaze iz Bosne i Hercegovine jer ne žele živjeti u zemlji u kojoj se umjesto borbe za bolji životni standard opet prizivaju sukobi.

BiH mora dobiti Zakon o državnoj imovini na ovaj ili onaj način, u Parlamentu BiH ili zakonitom intervencijom visokog predstavnika.

Umjesto ispraznog prepucavanja neuporedivo je bolje da nađemo rješenje i sami donesemo zakon u skladu sa evropskim demokratskim standardima i odlukama Ustavnog suda”, zaključio je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.