Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden poslao jako snažnu i nedvosmislenu poruku: “Jedinstvo je naša snaga!”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden pozvao je na nacionalno jedinstvo uoči obilježavanja 20. godišnjice terorističkih napada, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Biden je u video zapisu u Bijeloj kući odao počast sjećanjima na poginule u napadima i hiljadama povrijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tokom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Spomenuo je i da su mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

– Po meni, to je centralna lekcija 11. septembra, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitci za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga – rekao je Biden.

Dodao je i i da “jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar.

– Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju – naveo je on.

Bijela kuća objavila je video uoči 20. godišnjice 11. septembra te da će Bajden posjetiti sva tri mjesta koja su na današnji dan 2001. napadnuta. On će danas posjetiti Njujork, gdje su dva aviona uništila Svjetski trgovački centar i ubila 2.753 ljudi, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virdžiniji, gdje se srušio treći avion i Pensilvaniju, gdje su putnici srušili četvrti avion za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Kapitolu ili Bijeloj kući.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.