Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doživio potpuni hladan tuš u Beogradu: Građanski protesti okupili više ljudi od njega

Završeni su četvrti protesti “Srbija protiv nasilja”, a demonstranti su, prije svega svojom brojnošču, poslali nikada snažniju poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Javnost u Srbiji, ali i u regionu je iznenađena brojem građana koji su uprkos velikom nevremenu i pljusku došli na demonstracije šaljući jasnu poruku predsjedniku Vučiću.

Prema prvim procjenama broj demonstranata je bio veći nego na jučerašnjem mitingu koji je organizovala Vučićeva stranka SNS.

Posebna snaga ovih građanskih demonstracija je u činjenici da se na njima, kao i u prethodna tri slučaja, nije agitovalo za određenu političku partiju srbijanske opozicije, nego su zahtjevi bili jasni i koncizni, te usmjereni isključivo protiv aparata Vučićeve vlasti.

Demonstranti su se zadržali na prethodnim zahtjevima tražeći smjenu članova Vijeća Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM), ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA-e Aleksandra Vulina, gašenje pisanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija.

Od televizija Pink i Happy koje, prema riječima organizatora, “šire mržnju, nasilje i strah”, te ukidanje emisija koje promoviraju nasilje.

Oni su također tražili da javni servis RTS objektivno izvještava i prekine sa praksom bivanja glasila Vlade i predsjednika Vučića.

Uključivanje uživo RTS-a sa demonstracija se može smatrati za jednu od najvećih pobjeda koju su postigli građani okupljeni iza parole “Srbija protiv nasilja”.

Uprkos snažnoj propagandi vladajućih medija i kako tvrde organizatori “ubačenim elementima” ni na ovim demonstracijama nije došlo do nasilja te su završeni mirno i dostojanstveno.

Nije isključeno da će se Vučić odlučiti za neke konkretne korake kako bi primirio situaciju, a koji bi u prvom redu mogli biti usmjerena protiv medija Pink i Happy. Gašenje reality showa “Zadruga”, koje je najavljeno ove sedmice je prema svemu sudeći prvi korak.

Posljednja karta koju bi Vučić mogao povući je raspisivanje prijevremenih izbora na jesen ove godine. Njegov rejting je definitivno u padu te bi čekanje proljeća moglo biti prekasno za predsjednika Srbije.

Organizatori demonstracija “Srbija protiv nasilja” su najavili da će naredni protesti biti održani u petak 2. juna sa početkom u 19 sati, a sudeći prema onome što se moglo vidjeti, broj demonstranata bi mogao biti i veći nego danas.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.