Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se Njemačkoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se u srijedu Njemačkoj zbog tvrdnji ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića da pripadnici njemačke tajne službe prikrivaju ubicu jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova i vođa Građanske inicijative Sloboda-demokratija pravda, ubijen je 16. januara 2018. godine u atentatu u sjevernom dijelu Mitrovice, a istragu o njegovu ubistvu pokrenuli su i Beograd i Priština.

Donedavni kosovski ministar pravde Abelard Tahiri tvrdio je da je glavnoosumnjičeni za ubistvo Milan Radoičić, jedan od čelnika Srpske liste, vodeće političke stranke kosovskih Srba, koja je Ivanovića vidjela kao glavnog oponenta, piše Hina – prenosi AlJazeera Balkans.

Aktuelni srbijanski ministar unutarnjih poslova, donedavni šef tajne službe (BIA) i nekadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić prije dva mjeseca u Skupštini Srbije je ustvrdio da država zna ko je Ivanovićev ubica.

Tačno znamo ko je ubica i tražili smo od njemačkih službi pod čijom je zaštitom taj čovjek da nam daju podatke, rekao je tada Gašić.

Njemačka ne prikriva ubicu

Vučić je danas novinarima rekao da su provjerama s pripadnicima njemačke službe u proteklih dvadeset dana dobili “uvjeravanje i dokaze da ne prikrivaju te podatke”.

“U svoje ime tražim da prihvate izvinjenje”, rekao je Vučić novinarima u predgrađu Beograda prilikom uručenja ključeva izbjeglicama iz ratnih sukoba ‘90-ih godina.

Nastavljamo akcije tim povodom i o tom pitanju i nadam se da ćemo doći do konkretnih rezultata, izjavio je Vučić.

Smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića jedan je od zahtjeva sudionika građanskih protesta “Srbija protiv nasilja”, pokrenutih poslije dva masovna ubistva u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i dva sela nadomak Beograda.

Smatra ga se odgovorniim jer MUP nije proveo sigurnosne i pravne postupke i procedure kojima bi se mogao izbjeći masakr u dva sela u okolici beogradske općine Mladenovac gdje je početkom maja iz automatskog oružja ubijeno osam osoba, a 14 ranjeno, jer je ubici ilegalno bila dostupna veća količina različitog oružja i municije.

Bratislav Gašić se nije oglašavao poslije Vučićevog izvinjena Njemačkoj.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.