Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na novinarska pitanja u Briselu: “Čega da se plašim? Prošla su vremena u kojima se na slobodne i nezavisne države može vršiti pritisak”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima u Briselu uoči početka samita EU – Zapadni Balkan te je poručio kako na današnjem sastanku očekuje razgovore o nizu tema koje se tiču regije, ali i same Srbije.

Na pitanje medija da li se plaši određenih stavova briselskih zvaničnika, Vučić je naglasio kako nema od čega strahovati.

“Čega da se plašim? Prošla su vremena u kojima se na slobodne i nezavisne države može vršiti pritisak.

Zajedno ćemo se s prijateljima iz regije boriti za EU, ali poštujući prije svega sebe. Priče o prijetnjama ostavite za nekog drugog, to su priče za malu djecu”, rekao je Vučić.

Nakon toga, osvrnuo se na Sjevernu Makedoniju i odnose s Bugarskom koji su jedan od razloga blokade pregovora o ulasku u EU.

“Sjeverna Makedonija je za nas bratska i prijateljska zemlja, sve što osjećate i vi, kao i da mi osjećamo u Beogradu. Želimo da razvijamo ubrzano odnose i vjerujem da ćemo i na ovom i na drugim putevima biti zajedno.

Neke od EU zemalja žele blokirati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i zato smo razmišljali o bojkotu. Vjerujem da će biti dobrih zaključaka na sastanku”, ističe predsjednik Srbije.

Nakon toga, komentirao je stav Srbije o Ukrajini.

“Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što i podržavamo teritorijalni integritet Srbije, što nije slučaj s nekim državama EU, ali o tome ćemo isto pričati danas. Kada je riječ o dodjeli kandidatskog statusa BiH, uvijek smo za napredak svih zemalja na EU putu”, poručio je Vučić.

Na kraju, predsjednik Srbije odgovarao je i na pitanja hrvatskih medija koji su ga pitali šta misli o tome da Milanović i Plenković često komentiraju politiku Srbije koja je ocijenjena kao “sjedenje na dvije stolice”.

“Srbija sjedi na svojoj stolici, i nisu vaš premijer i predsjednik ti koji će voditi politiku Srbije nego mi i građani Srbije, ali lijepo je što se zanimaju”, mišljenja je Vučić – prenosi klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.