Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao poruke iz Brisela: “Pred nama su besane noći i svakako mnogo teških dana, ali ćemo mi poslušati ono što će biti savjet Borella”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije sastanka sa predstavnicima EU i Prištine u Briselu, koji su trajali duže od sedam sati, da nije postignut apsolutno nikakav dogovor.

“Iz meni nejasnih razloga nismo uspjeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor.

Srpska strana bila je potpuno konstruktivna i deset puta su mijenjani tekstovi koje smo prihvatili, ali druga strana bi uvijek dodavala nešto što je bilo jasno da nije moguće”, objasnio je on u izjavi novinarima.

Najavio da će sačekati izjavu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Josepa Borrella, šta će biti njegov savjet.

“Želim da sve utiske saberem, sačuvao sam sve papire. Obratiću se našem narodu večeras ili sutra, u zavisnosti kada se vratimo”, rekao je on.

“Pred nama su besane noći i svakako mnogo teških dana, ali ćemo mi poslušati ono što će biti savjet visokog predstavnika.

Mislim da je danas jasno svima u EU i svima u svijetu ko je bio konstruktivan i ko je želio očuvanje mira i stabilnosti, a ko nije. Mi smo insistirali na sprovođenju potpisanog. Svakako neće biti lako u narednom periodu”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da će se po povratku iz Brisela obratiti građanima.

“Ne znam kada ćemo stići nazad, da li večeras, ili sutra, ali ću se obratiti građanima sa svim zaključcima”, rekao je Vučić.

U međuvremenu se oglasio i Borrell, ali i Kurti je imao šta da kaže

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da u Briselu danas nije postignut sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

On je rekao da su evropski pregovarači iznijeli prijedlog Vučiću i Kurtiju kojim je mogla da se izbjegne rizična situacija na sjeveru Kosova i da ga je Vučić prihvatio, ali Kurti nije.

Borrell je pozvao Kosovo da odmah obustavi dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom na sjeveru Kosova – prenosi N1.

„Ponavljam, očekujem da odmah obustavi dalje aktivnosti sa preregistracijom“, rekao je Borrell. Od Srbije se očekuje da obustavi izdavanje novih registarskih tablica sa denominacijom kosovskih gradova uključujući tablice KM, rekao je Borrell.

„Poslije višesatnih razgovora od osam ujutru dvije strane se nisu dogovorile o rješenju danas“, istakao je Borrell i dodao da misli je da velika odgovornost koja je preuzeta za propast razgovora i svaku eskalaciju na terenu narednih dana.

„Radi transparentnosti moram da kažem da smo iznijeli prijedlog koji je mogao da izbjegne rizičnu situaciju, koji je Vučić prihvatio, ali Kurti nije“, naglasio je Borrell.

On je rekao da je oko prijedloga koji je iznio – da Priština ne primjenjuje kazne za vlasnike vozila sa srpskim registarskim tablicama, a da Beograd ne izdaje nove KM tablice, tokom dana skoro postignut dogovor, ali da se to iz raznoraznih razloga nije dogodilo.

Da su se obje strane obavezale da će sprovesti ova dva zahtjeva, to bi nam dalo vrijeme i da obe strane potraže rješenje u kontekstu normalizacije odnosa, istakao je Borrell.

„U međuvremenu, nepostojanje sporazuma znači da moramo da izvučemo zaključke kako se vodi ovaj pregovarački proces. Obavijestiću kolege, države članice i partnere iz EU o ponašanju jedne, odnosno druge strane, o nedostatku poštovanja za međunarodne obaveze i moram da kažem da se to posebno odnosi na Kosovo“, rekao je šef evropske diplomatije.

„Vrlo sam jasno stavio da znanja obojici lidera kako je krajnji cilj pristupanje EU da očekujemo od njih da se u skladu s tim i ponašaju“, dodao je.

Vučić i Kurti razgovarali su u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spriječi eskalacija i tenzije na terenu.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je Borrell odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i da srpska strana nije prihvatila da se razgovara o tom prijedlogu EU.

On je objasnio da zato i nije postignut sporazum o pitanju preregistracije koji je predložio Borel.

Kurti je u Briselu, poslije serije sastanaka sa evropskim zvaničnicima i predsjednikom Srbije, rekao da se od sastanka 18. avgusta organizuju razgovori sa sljedećim dnevnim redom – prvo konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

„U Brisel smo došli sa konkretnim prijedlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje prijedloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj prijedlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti.

„Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM)“, rekao je Kurti i dodao:

„Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U prijedlogu koji su nam jučer doneli Borrell i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borrell je praktično odustao od roka – mart 2023, i od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

„Uvijek sam spreman da dođem ovde sa istom strukturom i redoslijedom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u fokusu, kao i aktuelnim pitanjima koja su promijenjive prirode, kao što su registarske tablice“, naglasio je Kurti.

Dodao je da „ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama“, ali da „ne smijemo da postanemo državni lideri koji se bave samo tablicama a ne našim odnosima“.

„Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom prijedlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, poslije 8 sati razgovora, nemamo dogovor“, kaže Kurti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.