Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić veoma je burno reagovao, zasmetao mu i izvještaj Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Davosu oštro kritikovao najnoviji izvještaj Evropskog parlamenta, rekavši da su oni koji usvajaju takve dokumente “bezobrazni i bezobzirni” jer imaju dvostruke standarde u vezi sa secesionizmom.

Povodom Izvještaja o primijeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike za 2022. godinu, koji je Evropski parlament danas usvojio, Vučić je srbijanskim medijima rekao da je riječ o “nevjerovatnim zaključcima”, izrazivši rezigniranost zbog dijelova koji se odnose na Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Naveo je da se u tom dokumentu “osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od Srbije koji uključuju nelegitimne blokade, nasilne napade i prijetnju vojnom akcijom”,

kao i da je usvojen amandman u kojem se osuđuje secesionistička retorika i aktivnosti u Bosni i Hercegovini i poziva na usvajanje sankcija protiv zvaničnika trećih dražava koji pružaju podršku secesionističkim politikama u toj zemlji.

“A ima li gorih secesionista, odnosno podržavalaca secesionističkih politika od onih koji pozivaju na to, baš te 22 zemlje Evropske unije (koje su priznale Kosovo), ima li gorih secesionista od njih?

Pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku”, kazao je Vučić, koji učestvuje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je rekao da će se u petak u Beogradu sastati sa predstavnicima Njemačke, Francuske, Italije, SAD-a i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, navodeći da očekuje “veoma, veoma težak razgovor”.

“Pred nama su veoma teška vremena, to kažem posebno imajući u vidu (današnji) razgovor sa Lajčakom.

Ovdje niko ne želi da čuje ili da vidi da postoji drugačiji pogled.

Jedino ih zanimaju sankcije, nezavisno Kosovo, nema protivljenja ničemu, ko se protivi, taj je naš protivnik”, naveo je.

Dodao je da je pred Srbijom “odlučujuća, odsudna” godina, “jedna od najtežih u savremenoj historiji i u političkom i u ekonomskom smislu”.

Vučić je rekao i da će se državni vrh Srbije “najkasnije u ponedjeljak” obratiti javnosti da saopšti “šta se od Srbije očekuje i po pitanju Kosova i uvođenja sankcija Rusiji”.

Povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je sporazum Beograda i Prištine moguće postići u narednih nekoliko mjeseci, Vučić je rekao da “može i prekosutra, ako Kurti odustane od secesionističkih zahtjeva” – prenosi N1 pisanje srbijanske agencije Beta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.