Predsjednik Srbije opasno razljutio Slovence, reakcije pljušte, Vučić se onda izvinuo, ali ne i njihovim političarima

Zbog uvrijedljivih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na račun Slovenije nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je otpravnika poslova ambasade Srbije u Ljubljani na razgovor, potvrdila je danas ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon na Brdu pri Kranju. Njegove riječi nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim. “Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu dobrosusjedskih ili prijateljskih odnosa”, rekla je ona.

I premijer Robert Golob je riječi srpskog predsjednika opisao kao krajnje uvredljive. Prema njegovom mišljenju, takvi izrazi ne pripadaju predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima Slovenaca i Srba.

“Izrazi nas podsjećaju na neka druga vremena i nedostojni su dostignutog nivoa odnosa dvije zemlje”, saopšteno je iz kabineta premijera.

Golob je istovremeno istakao da Slovenija svoj rad u Generalnoj skupštini UN obavlja na principijelnoj osnovi i iskreno nastoji da pronađe mir i pomirenje među narodima, čemu se zalaže i u odnosu na Srbiju. „Odnos sa poštovanjem prema ovim našim nastojanjima je stoga najmanje što možemo da očekujemo od predsjednika prijateljske Srbije“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

“Ne zna se ko je bio odvratniji…”

Srpski predsjednik je u izjavama za medije optužio neke zapadne zemlje da postavljaju zamku Srbiji, među kojima je i Slovenija. „Pitanje Kosova je već bilo riješeno za zapadnu hemisferu 2008.

Evo, 16 godina kasnije, mi se još uvijek borimo za nešto. Odluka o Srebrenici također je donesena mnogo ranije. Ne znam kako neki od vas u Srbiji ne shvataju da mi bijemo tuđe izgubljene bitke. Juče ste vidjeli kakvu. Šokantno je šta su uradili. Pričali su o ženama koje su silovane, a kad to vidiš, teško ti je.

Ali onda shvatite da je to bila zamka, pa ne možete reagovati. Vidjelo se da nisu zabrinuti, bili su sretni. Pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo saznali da su se dogovorili sa Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima.”

Podsjetimo, predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je Vasfija Krasničija i Šihretu Tahiri, žrtve silovanja tokom sukoba na Kosovu, na sjednicu Savjeta bezbednosti.

Vučić je nastavio: „Ne zna se ko je bio odvratniji, Slovenci ili neko drugi. Ali i to smo izdržali, jer pravda i istina su na našoj strani. Kad imate toliko toga na tanjiru, još uvijek morate razmišljati o ekonomiji i napretku.”

Vjosa Osmani istakla je da je Vučić bio dio režima bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i od njega zatražila izvinjenje. “Žrtve ovog režima stoje ovdje. Odvojite vrijeme da im se izvinite. Pokažite da li još uvijek imate malo ljudskosti u sebi”, rekla je.

Vučić ju je optužio da je lagala prije dolaska na sjednicu u Njujork, da su žene koje je dovela sa sobom članice njenog kabineta. Nakon što se ispostavilo da nisu, prema Vučićevim riječima, protokol UN im nije dozvolio da prisustvuju sastanku dok se “ne umiješala jedna od velikih sila”.

Osuda i iz kabineta premijera

Kako je i danas na Brdu naglasila Tanja Fajon, ne zamišlja dobru saradnju na način kako to radi Vučić sa svojim izjavama. “Očekujemo da Srbija djeluje u duhu evropskih vrijednosti koje brani”, rekla je ona na marginama sastanka zajedničkog odbora Slovenije i Koruške.

Ambasadu Srbije u Ljubljani vodi otpravnik poslova. Naime, Slovenija još uvijek nije dala saglasnost Zoranu Đorđeviću, kandidatu za ambasadora Srbije u Ljubljani, zbog zabrinutosti u bezbjednosno-obavještajnim krugovima.

Vučić se izvinio Slovencima zbog izjave da su „odvratni“, ali ne i…

Ako sam bilo koga u Sloveniji povrijedio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.

„Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

On je dodao da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

„Ako sam bilo koga uvrijedio, želim da se izvinim cjelokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu“, rekao je Vučić – prenosi N1.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocijenjena kao nešto „strašno“, ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocijenjeno kao „strašno“.

„Nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, a da nas prethodno ni ne konsultuju, ne obavijeste, ne pitaju. Koristim priliku i da pozovem (premijera Slovenije) Roberta Goloba i predsjednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju. Svakako je potrebno još jedan put da se izvinim, da ukažem na to da svakako nisam mislio na Slovence, ali da im u lice kažem šta mislim sve o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu“, zaključio je Vučić.

Dačić: Otpravnik poslova odbacio navode Slovenije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Sloveniji odbacio navode Ministarstva spoljnih poslova Slovenije o izjavi predsjednika Aleksandra Vučića, zbog koje je danas pozvan na razgovor.

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da potez slovenačkog ministarstva predstavlja inverziju stvarnosti, jer umjesto da se Slovenija izvini Srbiji što je narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo i što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija prekršio sva pravila prisustva na sjednicama, omogućavajući Vjosi Osmani da dovede žrtve, bez obavještavanja Srbije o tome, što se nikad dosad nije desilo u UN, slovenački zvaničnici traže izvinjenje što je Vučić izrazio ogorčenje zbog takvog poteza, koji je očigledno bio dogovoren ranije.

“Ne bih da podsjećam da je Srbija podržala izbor Slovenije u Savjet bezbjednosti. Ovakvi potezi Slovenije u međunarodnim organizacijama narušavaju naše bilateralne odnose i nekorektno je odgovornost prebacivati na Srbiju, koja samo reaguje na poteze Slovenije“, kazao je Dačić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.