Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić: Srbija nije ostrvo, ne smije postati nepoželjna u Evropi

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da je rat u Ukrajini možda veći tektonski poremećaj od rušenja Berlinskog zida i da strijepi da u ovim geopolitičkim okolnostima “ne postanemo nepoželjni usamljenici Evrope”.

Kostić je, govoreći na redovnoj godišnjoj skupštini SANU-a, poručio da Srbija nema privilegiju da sama bude ostrvo ili kontinent, “ili da se pak mnogoljudna, što definitivno nije, rasprostire na više kontinenata”.

“Ona je duboko utisnuta u tkivo i kulturu Evrope i od nje ne može odveslati ka nekim drugim prostorima, obećanim ili koje sami sebi neodgovorno obećavamo”, rekao je Kostić i podsjetio je da se u drugoj strofi Ode radosti “zloslutno provlače stihovi – A onaj ko to nikada nije umio neka se plačući isključi iz zajednice”.

“A šta ako u toj i takvoj Evropi upravo u njenom zastupanju neograničene otvorenosti i multikulturalne tolerancije, ponovo ne zatreba figura ‘univerzalnog negativca’ kao strukturna prepreka na tom putu ka neograničenoj unifikaciji?

Kome će ta uloga sada biti dodijeljena? Radi se o ulozi sa težim posljedicama od uloge ‘korisnog idiota’ koju smo povremeno autodestruktivno prihvatali ili su nam je nametali”, rekao je Kostić.

Bit će potrebno mnogo mudrosti i slobodnijeg, nekonvencionalnijeg traženja rješenja za probleme sa kojima se Srbija dugo suočava, a bit će potreban i hladni egoizam “da razumijemo šta su naši interesi”, kazao je Kostić, navodeći da se sudbonosne odluke, za koje je potrebna podjela odgovornosti, donose u “djelokrugu neprihvatljivo ograničenog broja osoba”.

Potpredsjednik SANU-a Ljubomir Maksimović rekao je da rat koji se pojavio u Evropi remeti u zapanjujućoj mjeri osnovne postulate naučnog morala na međunarodnoj sceni i ukazao da su ruska i bjeloruska akademija napustile Evropsku federaciju akademija nauka (ALLEA).

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.