Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić burno nakon što je visoki predstavnik odlučio: “Pribojavali smo se odluke, ona će služiti samo za vladu koju su predložili HDZ i Trojka”

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, reagovao je povodom odluke visokog predstavnika na osnovu koje će biti formirana Vlada FBiH, poručivši da je to ono čega su se pribojavali i da ona služi samo imenovanje jedne vlade koju su predložili HDZ i Trojka.

“Kao što smo se i pribojavali, odluka visokog predstavnika je ‘ad hoc’ i važi samo za imenovanje jedne vlade koju su predložili HDZ i Trojka.

Mi smo prije nekoliko mjeseci najavili da ne želimo biti dio nametnute (oktroisane) vlade, a nekima očito to uopće nije bitno”, poručio je Efendić.

Istakao je da je Schmidt dužan osigurati demokratska pravila za sve.

“Bitno da su vlada, pa bilo kakva. Visoki predstavnik bio je dužan da osigura demokratska pravila jednaka za sve, a ne da kod predlaganja jednog prijedloga vlade kaže da Ustav ne važi.

Svojom novom odlukom visoki predstavnik je zapravo rekao da kod imenovanja vlade koja je predložena Ustav Federacije ne važi i neće se primjenjivati”, naveo je.

Dodaje da bi u narednim slučajevima trebao kao da važi.

“To je nečuveno.

Pravila u nečemu što bi trebalo da je demokratija mijenjaju se iz sata u sat, a sve u cilju da se favoriti OHR-a i međunarodne zajednice dovedu na poziciju.

Kada se dovedu onda treba da rade za one koji su ih postavili, a ne za građane koji su izlazili na izbore. Takva vlada nikada ne može donijeti ništa dobro za građane.

Ipak vjerujem da je bez obzira na sve Parlament neće ni potvrditi”, zaključio je.

Iz NES-a su poručili kako njihovi zastupnici neće podržati novu vladu.

“Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NESBiH), principijelno kako smo to najavili još prije nekoliko mjeseci, ne želi biti dio nametnute Vlade Federacije BiH.

Zastupnici NES-a neće podržati predloženi sastav oktroisane Vlade Federacije BiH, koji će se vjerovatno već sutra naći u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na osnovu današnjeg nametanja visokog predstavnika za BiH”, saopćili su.

Ističu i kako je visoki predstavnik danas praktično suspendovao Ustav FBiH.

“Nažalost, visoki predstavnik je danas praktično suspendovao Ustav Federacije kako bi ispoštovao želje HDZ-a, koji je sebi birao partnere, i uveo Trojku u oktroisanu Vladu.

Također, osnovni, a čini se i jedini smisao izmjena Ustava Federacije FBiH, koje je nametnuo, a koje bi trebale stupiti na snagu za godinu, očigledno je da se HDZ-u garantira da bude u vlasti nakon svih narednih izbora”, pojasnili su iz NES-a.

U saopćenju za javnost, iz Narodnog evropskog saveza osvrnuli su se i na sastav vlade.

“Kada je u pitanju sam predloženi sastav nove Vlade FBiH, očigledno je da su pogaženi svi principi koje je u javnost iznosila prije svega Trojka, istovremeno druge optužujući za tobožnju trgovinu.

Drago nam je da su građani konačno dobili potvrdu ko su to trgovci foteljama, te potvrdu da se Trojka vodila isključivo željom da uđe u vlast, a da su im interesu građana i države Bosne i Hercegovine u drugom planu”, ističu.

Na kraju, poručili su kako će se i dalje držati svojih principa.

“Za razliku od Trojke, mi nikada nećemo biti servilni prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, držat ćemo se svojih principa do kraja i boriti se državu Bosnu i Hercegovinu ako do toga dođe i iz opozicije. Nama je država važnija od svega, posebno fotelja”, zaključili su u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.