Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić tvrdi: Abdulah Skaka nije zaslužio takav odnos i takvo ponižavanje, uradio je puno za Sarajevo

Predsjednik Stranke za BiH i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić gostovao je u emisiji TVSA Polis gdje je između ostalog komentarisao i akcije hapšenja nekih istaknutih političara koje su u proteklim danima provedene u Sarajevu.

Efendić je kazao da bi volio da su hapšenja dokaz da je pravna država počela da živi i radi, ali da nije siguran da je to tako zbog načina i kampanjskog pristupa u tim procesima.

“Mislim da bi bilo u redu da se riješio slučaj Memić, pa da se time pokaže da je pravosuđe postalo efikasno.

Sada imamo jednu pravosudnu akciju, koja traje nekoliko dana i koja se indikativno dešava nakon promjene vlasti, a u suštini to ne bi trebalo da ima nikakve veze, barem teoretski u našoj državi ta pravosudna vlast i izvršna vlast ne bi smjele da imaju ikakve veze.

Ali očito je da to nisu događaji koji su nepovezani i zbog toga se na neki način može reći da se ipak vidi neka vrsta političke konekcije”, kazao je Efendić.

On je poručio da je pravosuđe postavljeno na pogrešan način i da je VSTV postavlja sudije i tužioce i da to ne postoji nigdje u svijetu, da to mora biti odvojen proces.

“Vrlo često imamo spektakularna hapšenja, ali u konačnici kada dođe do kraja kada prođu sudski procesi rijetko imamo osuđujuće presude.

Posebno sam razočaran današnjim scenama kada je u pitanju bivši gradonačelnik Sarajeva. Mislim da ni na koji način nije zaslužio takav odnos, takvo ponižavanje”, rekao je Efendić.

Nakon toga je pojasnio da se radi zapravo o privođenju Abdulaha Skake u srijedu, kada je Skaka u prostorije Tužilaštva KS priveden sa lisicama na rukama.

“Čovjek je došao iz Azije na poziv Tužilaštva i onda ga u lisicima privode. To je čovjek koji je uradio puno za Sarajevo.

Ja lično smatram da je kao gradonačelnik bio jako efikasan, daleko efikasniji od svih njegovih prethodnika, pa i ovih koji su došli poslije”, kazao je Efendić.

Pojasnio je da postoji šuma propisa i zakona i da je vrlo teško bilo šta radit i ispoštovati sve procedure, a da je napravit neku proceduralnu grešku i imati umišljaj da se napravi krivično djelo dvije različite stvari.

“Ja vidim da je to vrsta medijske kampanje koja ima za cilj proizvesti neki efekat u našem narodu, da se ljudi vodaju u lisicima, da se vidi da je pravna država proradila, ali mislim da je naše pravosuđe podložno raznim utjecajima”, rekao je Efendić o eventualnoj političkoj motivaciji.

Podvukao je da je pravosuđe posebno podložno utjecajima obavještajnih službi susjednih država i da su za vrijeme Milana Tegeltije u Sarajevo imenovani većinom tužioci iz Istočnog Sarajeva.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.