Predsjedništvo BiH s kancelarom Austrije Karlom Nehammerom: “Posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi ka članstvu u Evropsku uniju”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su danas kancelara Republike Austrije Karla Nehammera.

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su da za Bosnu i Hercegovinu posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi austrijskih čelnika koji podržavaju ubrzani put zemalja zapadnog Balkana, a time i BiH, ka članstvu u Evropsku uniju.

Na sastanku je rečeno da je izuzetno važno da je proširenje EU ostalo visoko na agendi uprkos drugim izazovima s kojima se suočava EU, uz konstataciju da je jasna evropska perspektiva ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Republici Austriji na sveukupnoj pomoći i podršci koju je do sada pružila Bosni i Hercegovini na bilateralnom i multilateralnom planu. Istaknuli su da su BiH i Republika Austrija dvije prijateljske zemlje među kojima nema otvorenih pitanja.

Kancelar Nehammer je rekao da BiH i ostale zemlje zapadnog Balkana trebaju nastaviti put osiguravanja mira i stabilnosti u regiji, u čemu će im Republika Austrija pružiti svesrdnu pomoć.

Istaknuo je da je Republika Autrija spremna da bude most ka bržem pristupanju Bosne i Hercegovine u EU. Izrazio je spremnost da on lično, ali i njegova zemlja, prenesu iskustva i pomognu u međusobnom dijalogu u rješavanju unutrašnjih problema.

Članovi Predsjedništva BiH istaknuli su veoma važnom i ulogu Republike Austrije na planu unutrašnje stabilnosti i sigurnosti BiH kroz učešće njenog kontingenta u Misiji EUFOR-a-ALTHEA.

Na sastanku je bilo riječi o izuzetno uspješnoj ekonomskoj saradnji dvije zemlje i tom prilikom ukazano da je Republika Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih, a posebno investicijskih partnera u Bosni i Hercegovini.

Izražena je zahvalnost Republici Austriji kao evidentno najvećem investitoru u BiH, ali i uvjerenje da će ekonomska saradnja biti i dalje unapređivana.

Kancelar Nehammer pohvalno je govorio o veoma dobroj saradnji BiH i Republike Austrije u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Na sastanku je bilo riječi i o sukobu u Ukrajini i kako ublažiti njegove posljedice po ekonomiju i ostale oblasti života koje se osjete u svim evropskim zemljama.

Članovi Predsjedništva BiH čestitali su kancelaru Nehammeru na imenovanju na tu dužnost, iskazavši interes za uspješnu saradnju s njim – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.