Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sa dva glasa za i jednim protiv izglasalo Borjanu Krišto za mandatarku Vijeća ministara

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je danas odluku kojom je potvrđena Borjana Krišto (HDZBiH) za mandatarku za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Za su glasali predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDPBiH).

Protiv je bio Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH. No bilo je dovoljno da za glasaju dva člana Predsjedništva.

Komšić je ranije kazao da bi volio da se Krišto pojavi na ovoj sjednici.

“I da kažem, imam i ja nekih dilema, prije svega se tiču NATO puta BiH.

Da vidim šta će se dešavati, ima li ona neki plan u tom smislu ili će se zaista to biti nešto što je drugorazredna tema za buduću vlast ili možda ne bude uopće tema.

Mislim da je to sasvim normalno, logično i očekivano s obzirom da je riječ o važnoj stvari.

Jednoj od esencijalnih stvari za BiH, kada govorimo o NATO putu.

Kako da se odredim šta da kažem ako nemam odgovora, kako onda da glasam uopće za dodjelu mandata.

Očekujem da se ona neće pojaviti i da će Bećirović i Cvijanović izglasati taj mandat i bit će dodijeljen mandat Krišto koja onda može nastaviti dalje priču o formiranju Vijeća ministara – rekao je tada Komšić.

Borjana Krišto se nije pojavila u Predsjedništvu BiH pa tako nije ni predstavila svoj program tročlanom kolektivnom šefu države.

Daljnja procedura je takva da Predsjedništvo BiH odmah šalje Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odluku o imenovanju Krišto na odobravanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja – javio je Faktor.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.